Agretti czyli solanka (salsola soda).
We Włoszech – agretti lub barba di frate. W Grecji – almiriki. W UK – salsola soda, szerzej znana jako saltwort, Russian thistle lub barilla. W Polsce – solanka sodowa, babka pierzasta lub broda mnicha.
Agretti to jednoroczna śródziemnomorska krzewinka (halofit), która zwykle rośnie w regionach przybrzeżnych i może być nawadniana słoną wodą. Ma długie, cienkie, intensywnie zielone łodyżki oraz igiełkowate listki o fajnym, lekko ostrym i wyraźnie morskim, słonawym smaku, który siłą rzeczy kojarzy się z solirodem, choć agretti jest od niego delikatniejsze. Agretti to wartościowe źródło witamin i minerałów. Można je jeść jak soliród – na surowo, jako chrupki i soczysty dodatek do sałatek. Podsmażone lub blanszowane. Sauté lub z czosnkiem czy kiszoną cytryną. Jako dodatek do ryby, makaronu, omletu, pieczonych warzyw, etc. W każdym wariancie smakuje doskonale.
My najbardziej lubimy agretti – podobnie jak soliród – w najprostszych zestawieniach. Znakomicie sprawdza się w sałatkach, zarówno na surowo, jak i krótko podsmażone. Wystarczy dodać dowolny dobry ser, orzechy, garść przypraw i gotowe.
Skąd wziąć agretti? Możesz kupić nasiona i pobawić się w uprawę we własnym zakresie albo zaopatrzyć się w agretti w gospodarstwie Majlertów.
Agretti czyli solanka w sałatce – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 100 g agretti (solanka / salsola soda)
- kilka listków musztardowca (lub rukoli)
- ok. 50 g oscypka (u mnie: z koziego mleka, made by Kozie Ranczo w Białym Dunajcu)
- ok. 120 g dojrzałego sera (tu: Pecorino Siciliano DOP)
- mała garść orzechów laskowych, uprażonych albo nie – jak wolisz
- po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, nasion kolendry, nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- oliwa extra vergine
Agretti czyli solanka w sałatce – PRZEPIS:
- Na suchej patelni upraż przyprawy i przełóż do moździerza. Dodaj orzechy i utłucz całość.
- Na patelnię wlej trochę oliwy i podsmaż agretti (solankę).
- Przełóż solankę na talerze, dodaj po kawałku serów, np. Pecorino Siciliano i oscypka z koziego mleka.
- Każdą porcję oprósz kruszonką z orzechów laskowych i przypraw. Dodaj listki musztardowca. Skrop oliwą i podawaj.