Spaghetti z solirodem.
Jedliście kiedyś bezglutenowe spaghetti z wegańskimi owocami morza? ;-)
Spaghetti z solirodem to właściwie soliród ze spaghetti ;-) Najdobitniej dowodzą tego proporcje jednego do drugiego. Tak czy owak, najważniejsze jest to, że od dłuższego czasu oferta bezglutenowych makaronów sprawia, że osobnik zwany potocznie bezglutem (czy to z przymusu, czy z wyboru) w żaden sposób nie odczuwa negatywnych skutków wynikających z odstawienia klasycznej włoskiej pasty.
Nie ma znaczenia, jakiego użyjesz makaronu, soliród dobrze skomponuje się z każdym. Z roślinnym spaghetti z cukinii czy batatów oczywiście też.
Soliród, o którym więcej przeczytasz tutaj, to znakomity dodatek do wielu potraw, w tym do makaronu. Szczególnie dobrze – z uwagi na podłużny kształt i sprężystą strukturę – pasuje do spaghetti. To proste danko stanie się jeszcze pyszniejsze, kiedy zetrzesz do niego dojrzały ser, a soliród usmażysz na maśle, ale z drugiej strony nie ma przeszkód, by przygotować je w wersji wegańskiej – w takim wypadku masło zastąp olejem oraz pomiń ser (jeśli możesz, nie rań również mego serowego serca i nie zastępuj sera płatkami drożdżowymi).
Sprawdź też inne przepisy z solirodem.
Spaghetti z solirodem – SKŁADNIKI:
- 150 g spaghetti (bezglutenowego albo dowolnego innego, jakiego używasz)
- ok. 300 g solirodu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 30 g dojrzałego sera Caciocavallo di Cimina (albo Parmezan, Pecorino, etc.)
- garść natki koperku
- 1 niewoskowana organiczna cytryna
- 1/2 łyżeczki pieprzu Timur (nepalskiego) albo czarnego
- 1/2 łyżki ghee / masła klarowanego
- sól morska
Spaghetti z solirodem – SKŁADNIKI:
- Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Przed końcem gotowania odlej do kubka trochę wody z gotowania. Gotuj nieco krócej niż czas podany na opakowaniu, ponieważ makaron spędzi jeszcze trochę czasu na patelni.
- Obrane ze skórki ząbki czosnku posiekaj i podsmaż na maśle. Zanim się zrumienią, zdejmij czosnek z patelni i dodaj na patelnię soliród.
- Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty. Na koniec ponownie dodaj czosnek oraz dopraw pieprzem rozgniecionym w moździerzu.
- Przełóż do solirodu odcedzony gorący makaron, wlej trochę wody po gotowaniu makaronu i wymieszaj (na tym etapie możesz dodać odrobinę masła). Podduś całość przez chwilę, a na koniec zdejmij z ognia i dodaj posiekany koperek.
- Przełóż makaron z solirodem do jednego większego naczynia albo na talerze. Oprósz świeżo startym serem i skórką startą z wyszorowanej niewoskowanej cytryny.