Omlet z solirodem i rzeżuchą.

Wyobraź sobie, że na widok soczyście zielonego świeżego solirodu tracisz nad sobą kontrolę i kupujesz całą torbę, chwilowo zapominając, że na weekend masz już całkiem inne kulinarne plany. Co robisz? Omlet i kilka innych banalnych rzeczy, które na szczęście smakują tak dobrze, że powtórzysz je jeszcze nieraz. To o mnie. A przepis – jak zwykle – jest dla Was 🙂

Najlepsze śniadanie, cokolwiek robisz i gdziekolwiek jesteś (pod warunkiem, że są tam również kury albo inne udomowione ptaszyska) to prosty omlet, do którego można dorzucić to i owo. Wystarczy dodać 1-2 składniki, czyli na przykład soliród i rzeżuchę.

Kiełki rzeżuchy każdy zna, więc przedstawiać ich nie trzeba, a soliród? Soliród (zwany też morskim szparagiem) to glon półkrwi, czyli ziele, które porasta wybrzeża mórz i oceanów, m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Można nań trafić również w naszym kraju, ale w Polsce jest pod ochroną. To doskonały dodatek niemal do wszystkiego. Świeże gałązki solirodu mają piękny, intensywnie zielony kolor; we Francji można je kupić także w postaci marynowanej. Jak smakuje soliród? Jak ocean 🙂 Ma świeży, morski, wyraźnie słonawy posmak, co sprawia, że doskonale pasuje między innymi do jajek. Tak samo, jak rzeżucha.

Jako że nie lubię omletów lelawych (we francuskim stylu) i wolę te nieco bardziej wysmażone, właśnie taki proponuję w poniższym przepisie. Dodatek tłustego mleka sprawia, że omlet jest bardziej puszysty i kremowy (jeżeli wolisz, możesz je pominąć).

Omlet z solirodem

Omlet z solirodem

Omlet z solirodem

Omlet z solirodem i rzeżuchą – SKŁADNIKI na 1 duży omlet:

  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 3 łyżki pełnotłustego mleka (tu: 4%)
  • duża garść świeżego solirodu
  • duża garść kiełków rzeżuchy
  • sól
  • czarny pieprz (świeżo mielony lub utłuczony w moździerzu)
  • ghee / masło klarowane do smażenia

Omlet z solirodem i rzeżuchą – PRZEPIS:

  1. Soliród krótko blanszuj we wrzątku, po czym odstaw.
  2. Wbij jajka do miski, dodaj mleko, sól, pieprz i wymieszaj. Nie dodawaj zbyt dużo soli, soliród jest wystarczająco słony.
  3. Wlej jajka na natłuszczoną ghee (masłem) patelnię odpowiedniej wielkości. Omlet powinien być umiarkowanie cienki. Jeśli na wierzchu omletu pozostanie trochę płynnej masy jajecznej, ponadrywaj krańce omletu tak, by masa wlała się pod spód (= zastosuj patent jak przy smażeniu frittaty).
  4. Gdy wierzchnia warstwa omletu zacznie się ścinać, dodaj soliród i łopatką zawiń omlet, nadając mu taki kształt, jak na zdjęciach.
  5. Zsuń omlet na talerz, posyp pozostałym solirodem i kiełkami rzeżuchy.

Omlet z solirodem