Sałatka z suszonym żółtkiem.
To piękna i pyszna sałatka z zimowych owoców i słodkich pomidorków, której zwieńczeniem jest niezwykłe suszone żółtko – prawdziwe kulinarne złoto. Tym cenniejsze, że tanie jak barszcz i dostępne na wyciągnięcie ręki.
Suszone żółtko najbliżej ma do bottargi, a mimo to najczęściej bywa porównywane do Parmezanu. Nie ma to większego znaczenia o tyle, że żółtka można używać tak, jak obydwu wymienionych składników. Traktuj suszone żółtko jak przyprawę, dodawaj do czego chcesz, a na pewno znajdziesz dla niego znakomite zastosowanie. Pasuje między innymi do risotto, makaronów, sałatek, zup, kanapek, mięs i tak dalej. Suszone żółtko wspaniale komponuje się także z tymi samymi składnikami, do których jak ulał pasują jajka. Szparagi, bób, ziemniaki, pomidory, dojrzewające szynki, awokado, masło… wymieniać można by długo.
Świeżo ususzone żółtko pięknie tnie się na mandolinie w zgrabne płatki. Można je też kroić, siekać, rozgniatać. Twardsze żółtko można z kolei ścierać na tarce, tak samo jak bardziej podsuszoną bottargę lub dojrzały ser. Przepis na suszone żółtka znajdziesz tutaj.
Sałatka z suszonym żółtkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 suszone żółtka (po jednym na porcję)
- 1 duża persymona (kaki)
- 2 czerwone gorzkie pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
- 300-400 g dojrzałych pomidorków daktylowych (albo koktajlowych)
- kilka orzechów włoskich
- mała garść listków świeżej mięty
- duża szczypta pieprzu (tutaj młotkowany Timur (pieprz himalajski) i pieprz zielony, może być też czarny)
- trochę rzeżuchy lub innych kiełków
- oliwa extra vergine
Sałatka z suszonym żółtkiem – PRZEPIS:
- Przygotuj suszone żółtka wg tego przepisu.
- Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj porwane lub posiekane listki mięty i pieprz, wlej oliwę i wymieszaj.
- Persymonę obierz ze skórki i ostrym nożem pokrój w cienkie plastry.
- Pomarańcze okrój ostrym nożem ze skóry wraz z albedo (biała błona). Pokrój owoce w cienkie plastry.
- W niedużych miskach rozłóż naprzemiennie plasterki persymony i pomarańczy (ZOBACZ). Na środek wyłóż porcję pomidorków wymieszanych z orzechami włoskimi.
- Na koniec dodaj rzeżuchę. Przy pomocy mandoliny pokrój suszone żółtka – bezpośrednio nad miskami – w cienkie plasterki (1 żółtko na porcję). Przed podaniem skrop całość odrobiną oliwy.
Mam pytanie – czy dehydrator da się zastąpić suszarką do grzybów?
Tak.