Sałatka z suszonym żółtkiem.

To piękna i pyszna sałatka z zimowych owoców i słodkich pomidorków, której zwieńczeniem jest niezwykłe suszone żółtko – prawdziwe kulinarne złoto. Tym cenniejsze, że tanie jak barszcz i dostępne na wyciągnięcie ręki.

Suszone żółtko najbliżej ma do bottargi, a mimo to najczęściej bywa porównywane do Parmezanu. Nie ma to większego znaczenia o tyle, że żółtka można używać tak, jak obydwu wymienionych składników. Traktuj suszone żółtko jak przyprawę, dodawaj do czego chcesz, a na pewno znajdziesz dla niego znakomite zastosowanie. Pasuje między innymi do risotto, makaronów, sałatek, zup, kanapek, mięs i tak dalej. Suszone żółtko wspaniale komponuje się także z tymi samymi składnikami, do których jak ulał pasują jajka. Szparagi, bób, ziemniaki, pomidory, dojrzewające szynki, awokado, masło… wymieniać można by długo.

Świeżo ususzone żółtko pięknie tnie się na mandolinie w zgrabne płatki. Można je też kroić, siekać, rozgniatać. Twardsze żółtko można z kolei ścierać na tarce, tak samo jak bardziej podsuszoną bottargę lub dojrzały ser. Przepis na suszone żółtka znajdziesz tutaj.

Sałatka z suszonym żółtkiem

Sałatka z suszonym żółtkiem

Sałatka z suszonym żółtkiem

Sałatka z suszonym żółtkiem

Sałatka z suszonym żółtkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 suszone żółtka (po jednym na porcję)
  • 1 duża persymona (kaki)
  • 2 czerwone gorzkie pomarańcze sycylijskie (albo zwykłe)
  • 300-400 g dojrzałych pomidorków daktylowych (albo koktajlowych)
  • kilka orzechów włoskich
  • mała garść listków świeżej mięty
  • duża szczypta pieprzu (tutaj młotkowany Timur (pieprz himalajski) i pieprz zielony, może być też czarny)
  • trochę rzeżuchy lub innych kiełków
  • oliwa extra vergine

Sałatka z suszonym żółtkiem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj suszone żółtka wg tego przepisu.
  2. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki i przełóż do miski. Dodaj porwane lub posiekane listki mięty i pieprz, wlej oliwę i wymieszaj.
  3. Persymonę obierz ze skórki i ostrym nożem pokrój w cienkie plastry.
  4. Pomarańcze okrój ostrym nożem ze skóry wraz z albedo (biała błona). Pokrój owoce w cienkie plastry.
  5. W niedużych miskach rozłóż naprzemiennie plasterki persymony i pomarańczy (ZOBACZ). Na środek wyłóż porcję pomidorków wymieszanych z orzechami włoskimi.
  6. Na koniec dodaj rzeżuchę. Przy pomocy mandoliny pokrój suszone żółtka – bezpośrednio nad miskami – w cienkie plasterki (1 żółtko na porcję). Przed podaniem skrop całość odrobiną oliwy.

Sałatka z suszonym żółtkiem

Sałatka z suszonym żółtkiem