Chutney jabłkowy z szarej renety (pikantny).

Kiedy myślę „zimowy chutney”, pierwsze co przychodzi mi do głowy to chutney z jabłek. A konkretnie – z szarej renety.

Chutney jabłkowy to bardzo prosty pomysł na fajny dodatek do całej palety dań. Ma mnóstwo zastosowań, możesz podać go np. do serów, naleśników, placków, mięsa, moskoli, ryżu, makaronu lub pieczywa. Pasuje niemal do wszystkiego, choć tak naprawdę jest tak smaczny, że równie dobrze można go jeść bez jakichkolwiek innych dodatków 🙂

Lubię, gdy w gotowym chutneyu uchowa się trochę kawałków jabłka, ale z drugiej strony nie ma przeszkód, by dusić owoce nieco dłużej, rozgniatając je łyżką, tak by pod względem konsystencji przypominały powidła.

Chutney najlepiej robić z szarej renety (w sezonie na te wspaniałe jabłka), ale w razie potrzeby możesz użyć także innej odmiany. To chutney na ostro, a łyżeczka cukru bardzo dobrze równoważy smak całości. Jeżeli zamiast szarej renety użyjesz mocno słodkich jabłek, może się okazać, że dodatek cukru nie będzie potrzebny.

Chutney jabłkowy z szarej renety

Chutney jabłkowy z szarej renety

Chutney jabłkowy z szarej renety – SKŁADNIKI na 1 duży słoik (ok. 500-600 ml):

  • 5 jabłek odmiany szara reneta (ok. 1-1,2 kg)
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (tu: Timur, może być też zwykły czarny)
  • 1 suszona papryczka piri-piri (albo chilli)
  • 1 płaska łyżeczka cukru kokosowego (odparowany nektar palmy kokosowej)

Chutney jabłkowy z szarej renety – PRZEPIS:

  1. Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce w kostkę.
  2. Przełóż jabłka do głębokiej patelni. Wlej niewielką ilość wody, dodaj cukier, starty na tarce imbir, rozgnieciony w moździerzu pieprz oraz pokruszoną papryczkę.
  3. Duś jabłka – w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody – do momentu, aż większość kawałków rozpadnie się.
  4. Chutney jest smaczny zarówno na gorąco – od razu po przyrządzeniu – jak i na zimno.
  5. Jeżeli przygotujesz większą porcję z myślą o zapakowaniu jej do słoików, gorący chutney przełóż do czystych, wyparzonych, suchych i szczelnych słoików, dokładnie zamknij i odstaw do ostygnięcia do góry dnem.

Chutney jabłkowy z szarej renety

Chutney jabłkowy z szarej renety

Chutney jabłkowy z szarej renety