- 2 gęsie jaja (lub 4-6 kurzych, w zależności od wielkości)
- mały pęczek szczypiorku
- ok. 50 g miękkiego sera
- 200 ml tłustej śmietany (do ubijania, ok. 40%)
- garść pistacji (www.pistacje.pl)
- 1 łyżeczka spiruliny w proszku
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Omlet z serem i szczypiorkiem plus zielona wytrawna bita śmietana z pistacjami.
To prosty i szybki w przygotowaniu omlet z samych jajek bez dodatku mąki, z dodatkiem sera i szczypiorku.
Wspominałem już kiedyś, że nie lubię glutowatych omletów, które przypominają coś w rodzaju nieco bardziej zwartej jajecznicy. Mój ideał omletu jest z wierzchu dobrze ścięty (a nawet nieco podpieczony), a w środku miękki i lekko lejący.
Oczywiście, jeśli wolisz mniej ścięty omlet, przygotuj właśnie taki. Użyłem tu gęsich jaj o podwójnym żółtku (po jednym na omlet), które możesz zastąpić kurzymi (dwa lub trzy kurze jajka za jedno gęsie).
Dodatkiem, który podkręca omlet jest bita śmietana na ostro, z dodatkiem spiruliny odpowiedzialnej za jej pistacjowy kolor. Słoiczek tłustej świeżej i płynnej śmietany, doskonałej do ubijania kupiłem pod Halą Mirowską, prosto od „producenta”, ale możesz zastąpić ją zwykłą sklepową śmietaną do ubijania.
Spirulina nadaje zielony kolor, ale w przeciwieństwie do np. matchy w bardzo niewielkim stopniu wpływa na smak (chlorofil nie jest tak mocno wyczuwalny). Dzięki temu smak samej dobrej śmietany nie jest zakłócony. Tak ubita i doprawiona śmietana świetnie współgra z omletem, także szczypiorkowym.
PRZEPIS:
- Roztrzep w misce 1 jajko gęsie (lub 2-3 kurze), dopraw solą i pieprzem, dodaj pół pęczka posiekanego szczypiorku. Wymieszaj.
- Na patelni roztop trochę masła i wlej jajko.
- Smaż na małym ogniu przez chwilę, do momentu aż spód się zetnie, po czym rozsyp po omlecie pokruszoną połowę sera.
- Gdy wierzch omletu zacznie się ścinać, przy pomocy łopatki zwiń go dwa razy. Podsmaż jeszcze przez kilkanaście sekund i przełóż na talerz.
- W ten sam sposób przygotuj drugi omlet.
- W czasie, gdy będziesz smażyć omlety (albo wcześniej) przygotuj śmietanę. W tym celu ubij ją w robocie kuchennym wraz ze szczyptą soli, pieprzu i spiruliną. Ubijaj około 3-5 minut na wysokich obrotach (tu: KA, poziom 8). Śmietana powinna mieć konsystencję miękkich lodów i dawać się łatwo formować i nakładać przy pomocy łyżki do lodów.
- Omlet podaj z kulką śmietany, oprószoną posiekanymi pistacjami.
Najlepsze nieprażone i niesolone pistacje kupisz w PISTACJE.PL
Dzieło sztuki!!!!!!!!!!!!!!
Wygląda obłędnie…chętnie spróbuję :)
Serdeczności!!!!
WOW
Piękna kompozycja, zielona kula wygląda cudnie
Cudowny przepis! Bardzo się cieszę, że wydasz książkę. Zasługujesz, Twoja strona jest świetna, pełna inspiracji i najlepszych składników. Gotowanie z FiKiem nie jest może najtańsze, ale zawsze mam pewność, że nie wywiniesz jakiejś taniej reklamy czy innej ściemy. Cenię Cię za to i bardzo bardzo trzymam kciuki:) pozdrawiam serdecznie
Dzięki!!:-)
Jaki piękny!!!
Super patent na śmietanę!