Tarta z borówkami (bez cukru).

Tarta z borówkami to jeszcze jeden pretekst do skorzystania z mojego najlepszego przepisu na bezglutenowe kruche ciasto, które jest wspaniałą bazą wszelkich wytrawnych i słodkich wypieków. Używam go między innymi do szarlotki, krakersów, tart wytrawnych (quiche) i na słodko. To kruche ciasto idealne – wymaga tylko 3 składników, nie kruszy się przy wyjmowaniu ciasta z formy ani przy krojeniu, a przede wszystkim jest przepyszne. To zasługa mąki z czystego owsa, który jest bardzo smaczny sam w sobie, dzięki czemu ciasto nie wymaga dosładzania (z mąką pszenną takie eksperymenty nie dałyby równie dobrych rezultatów).

Zarówno ciasta, jak i kremu śmietanowo-jajecznego niczym nie dosładzam. Moim zdaniem nie ma takiej potrzeby, ale jeżeli wolisz, możesz dodać do ciasta oraz kremu po 1-2 łyżki cukru (albo więcej, w zależności od potrzeb). Ja lubię ciasta, w których wyczuwalny jest naturalny smak owoców, które przecież same w sobie zawierają mnóstwo fruktozy. Tutaj soczyste, zamrożone latem borówki z naszego ogrodu zatopione w kremie z jajek i śmietany smakują tak dobrze, że korzystam z okazji i omijam dodatkowy cukier. Dzięki temu ciasto jest też lżejsze.

Jeżeli bliżej Ci do smaków wytrawnych aniżeli słodkich, całkowicie pomiń cukier. Tarta bez cukru naprawdę jest pyszna :-) A jeżeli lubisz słodkie, dodaj tyle cukru, ile potrzebujesz. Albo poszukaj słodszego przepisu ;-)

Na koniec jedna uwaga:

  • ciasto z tego przepisu nie wymaga podpiekania z obciążeniem, więc przykrywanie go papierem i obsypywanie kulkami do pieczenia, fasolą i tak dalej należy sobie darować.

Sprawdź też:

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami – SKŁADNIKI na 9 porcji:

Na kruche ciasto:

Plus:

  • nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)

Na nadzienie:

  • 280 g śmietany (18% tłuszczu)
  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 300 – 400 g borówek lub innych miękkich owoców (mogą być mrożone, nie ma potrzeby wcześniej ich rozmrażać)

Używam kwadratowej formy do tarty o wymiarach 22,5 x 22,5 cm.

Tarta z borówkami – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z dwu rodzajów mąki, ricotty, masła i szczypty soli wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  2. Uformuj z ciasta kulę i przełóż je na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  4. Formę do tarty natłuść olejem kokosowym.
  5. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy.
  7. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 10 minut.
  8. W tym czasie przygotuj owoce i krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę.
  9. Gdy ciasto się podpiecze wyjmij je z piekarnika, wysyp na nie borówki i zalej je kremem.
  10. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez około 40 minut.
  11. Gotową tartę odstaw do ostygnięcia.
  12. Możesz przechowywać ją w lodówce do 4 dni.

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami

Tarta z borówkami