Tarta ze szparagami.
Zielone szparagi, wędzony owczy ser, kremowe wypełnienie ze śmietany i jajek plus przepyszne kruche ciasto z bezglutenowej mąki owsianej to prosta recepta na rozkosznie dekadencką tartę idealną. Spróbujcie raz, a co sezon z radością będziecie wracać do tego przepisu.
Tarta ze szparagami to kolejny pomysł na danie z użyciem najlepszego przepisu na bezglutenowe kruche ciasto, jaki widział świat. To ciasto łatwo się robi, wspaniale smakuje, a do tego znakomicie sprawdza się w przepisach zarówno wytrawnych, jak i słodkich (możesz przyprawiać je dowolnie). Nie ma takiej tarty, quiche czy galette, których nie dałoby się upiec na bazie tej receptury. Od dnia, w którym przepis trafił na stronę, świat bezglutenowych wypieków stoi przed Wami otworem :-)
Zielone szparagi to doskonały składnik tarty; w miarę możliwości użyj młodych i świeżo ściętych. Dzięki temu, nawet gdy bardzo zmiękną podczas pieczenia, zachowają zwartą strukturę i nie będą dzielić się na włókna.
Jeżeli chodzi o dobór przypraw i ziół, masz sporą dowolność. Poza proponowanym przeze mnie oregano, świetnie zagra w szczególności tymianek i mięta. Krem śmietanowo-jajeczny warto podkręcić świeżo startą skórką z cytryny lub limonki – szparagi bardzo lubią kwaśne nuty (przy okazji, polecam przepis na przepyszne cytrynowe szparagi).
Wybierz ser, który pod wpływem pieczenia pięknie się stopi i zrumieni. Znakomity Idiazabal jest tu jedną z możliwości, ale dobrze sprawdzi się też oscypek lub cheddar. Wędzony ser doda jeszcze więcej smaku.
Możesz użyć formy do pieczenia o dowolnym kształcie; kwadratowa (lub prostokątna) zdaje egzamin o tyle dobrze, że gotową tartę łatwiej podzielić na porcje, w których ładnie widoczne są szparagi w przekroju.
Zero waste
W moich przepisach nic się nie marnuje. Jeżeli użyjesz formy podobnej do mojej i zostanie Ci trochę ciasta, kremu ze śmietany i jajek oraz szparagów po odcięciu główek (przeznaczonych do dekoracji) możesz upiec z tych składników mini tartę (jak na zdjęciu). Dzięki temu zużyjesz wszystko do końca, a przy okazji zyskasz kilka kęsów więcej pysznego jedzenia :-)
Tartę upiekłem w kwadratowej formie do tarty z wyjmowanym dnem o wymiarach 22,5 x 22,5 cm.
Tarta ze szparagami – SKŁADNIKI na 6 większych lub 9 mniejszych porcji:
Na kruche ciasto:
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty
- 100 g zimnego niesolonego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Plus:
- nierafinowany olej kokosowy do natłuszczenia formy (jeżeli wolisz, zamiast oleju możesz użyć masła, ale pamiętaj, że masło łatwiej się spieka)
Na nadzienie:
- ok. 16-18 zielonych szparagów + 6 szparagów na główki (do dekoracji)
- 100 g świeżo startego twardego sera, który ładnie się zapieka (tu: wędzony Idiazabal z owczego mleka)
- 280 g śmietany (18% tłuszczu, tu: ze Strzałkowa)
- 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
- mała garść listków świeżego oregano
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
- 1 łyżeczka gorczycy rozgniecionej w moździerzu
- 1 łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego) rozgniecionych w moździerzu
Tarta ze szparagami – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz robota, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść olejem kokosowym (lub masłem).
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
- Przełóż ciasto do formy.
- Spód nakłuj widelcem (zobacz) i wstaw do piekarnika na 12-15 minut.
- W tym czasie przygotuj zielone szparagi. Opłucz je, osusz, ułóż w równym rzędzie i odetnij zdrewniałe końcówki tak, by szparagi miały w miarę taką samą długość, odpowiadającą wielkości formy do tarty. Z dodatkowych ośmiu szparagów odetnij główki i odłóż (pozostałe części szparagów bez główek możesz użyć w inny sposób, np. dodać do sałatki, zupy albo zapiec w mini formie, tak jak ja).
- Przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij na jednolitą gładką masę wraz z przyprawami rozgniecionymi wcześniej w moździerzu. Na koniec dodaj listki oregano i wymieszaj. Jeżeli listki są duże, wcześniej grubo je posiekaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, ułóż szparagi (zobacz) i zalej je kremem. Wierzch posyp świeżo startym serem. Na koniec ułóż na wierzchu główki szparagów, lekko je dociskając.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez 30 minut.
- Gotową tartę odstaw na 5 minut (zobacz). Podawaj ciepłą, choć na zimno również jest bardzo smaczna (nadmiar wstawiamy do lodówki i jemy następnego dnia, bywa, że także na śniadanie – bez podgrzewania, ponieważ nie ma na to czasu).
Wspaniały przepis, jest pyszna nawet na zimno, będę wracać do tego przepisu póki szparagi na straganach, dziękuję:)
Przepisy są genialne! Dzięki za inspirację!
Wyśmienita! Proszę tez wypróbować mąkę gryczana pol na pol z mąka kasztanową lekko słodkawy smak do masy serowo jajecznej i szparagów jest genialny
Dzięki, sprawdzimy to!😊