Szparagi cytrynowe.

Szparagi bardzo lubią się z cytryną, a to doskonałe połączenie najlepiej sprawdza się w tak nieskomplikowanych i szybkich przepisach, jak ten.

Szparagi pieczone z cytryną to danko, którego cały urok tkwi w prostocie. Najważniejsze są świeże, chrupkie szparagi, najlepiej prosto z pola (np. od Majlertów) oraz soczyste cytryny. To wystarczy, by niewielkim nakładem sił i środków osiągnąć wspaniały rezultat. Przygotowanie cytrynowych szparagów zajmuje dosłownie chwilę, dlatego warto zapamiętać ten przepis – sprawdza się w każdych okolicznościach :-)

Podczas pieczenia szparagi nabierają wspaniałego, mocno cytrynowego aromatu i smakują po prostu znakomicie. Dodaję do nich tylko kilka podstawowych ziół oraz pieprz. Pomijam sól, ponieważ moim zdaniem jest tu zbędna, ale jeśli chcesz, nic nie stoi na przeszkodzie, by jej użyć.

Warto rozejrzeć się za organicznymi, niewoskowanymi cytrynami (albo przynajmniej za jedną – tą, z którą szparagi są zapiekane). Organiczne, niewoskowane cytryny kupuję pod Halą Mirowską; nie są najtańsze, ale wynagradzają to niesamowitą soczystością, smakiem i brakiem obaw co do używania cytryn ze skórą, startej z nich skórki cytrynowej, etc. Używam zielonych szparagów, ale w ten sam sposób możesz przyrządzić również białe, fioletowe lub dzikie (cieniutkie i ostrzejsze w smaku).

Najczęściej przyrządzam takie szparagi jako samodzielne danie lub dodatek do kawałka dobrego sera, ale idealnie sprawdzają się również jako uzupełnienie pieczonej lub grillowanej ryby. Polecam spróbować, zanim skończy się sezon!

Szparagi cytrynowe

Szparagi cytrynowe

Szparagi cytrynowe – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • dowolna ilość zielonych szparagów (tu: 24 sztuki)
  • sok z 1,5 cytryny (organicznej i niewoskowanej; kupuję takie cytryny pod Halą Mirowską)
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 2 łyżki listków majeranku
  • pieprz świeżo mielony albo utłuczony w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Szparagi cytrynowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, po czym umyj szparagi i osusz. Przełóż do dużej miski.
  3. Naczynie do zapiekania (a najlepiej płytką prostokątną blaszkę) wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Do miski ze szparagami dodaj cytrynę pokrojoną w plastry, wlej chlust oliwy i sok z połowy cytryny, dodaj zioła oraz pieprz. Całość wymieszaj.
  5. Przełóż zawartość miski do naczynia do zapiekania.
  6. Wstaw do piekarnika na 8-10 minut.
  7. Podawaj jako samodzielną przekąskę albo dodatek do ryby, grillowanego halloumi, mięsa, etc.

Sprawdź też inne przepisy z: #SZPARAGI 

Szparagi cytrynowe

Szparagi cytrynowe

cdn.