Chutney truskawkowy.
Chutney to gęsty, wyrazisty w smaku indyjski sos z owoców lub warzyw, hojnie doprawiony octem i aromatycznymi przyprawami. To właśnie dodatkom gotowy chutney zawdzięcza charakterystyczną, pikantną i korzenną nutę.
Wspaniały, pełen smaku pikantny chutney z truskawek to doskonały dodatek do potraw, który przy okazji robi się błyskawicznie i bardzo łatwo. Wszystkie składniki trafiają do jednego rondla.
Naturalna słodycz najlepszych, czerwcowych, wygrzanych w słońcu truskawek, podkręcona świeżymi daktylami (nie potrzeba żadnego cukru!) równoważona jest kwaskowatym smakiem octu jabłkowego oraz wyrazistymi nutami pieprzu, gorczycy i tonki.
W takich przepisach idealnie sprawdza się pieprz z Madagaskaru (voatsiperifery), który wyróżnia się wyraźnie wyczuwalnymi owocowo-waniliowymi nutami, ale możesz oczywiście użyć po prostu pieprzu czarnego. Jeżeli nie masz tonki, użyj zamiennika – moim zdaniem w tej roli najlepiej sprawdza się gałka muszkatołowa. Możesz również dodać trochę wanilii, jednak ostre nuty w chutneyu muszą być wyczuwalne. Użyj octu jabłkowego jak najlepszej jakości, doskonały będzie również ocet z cydru.
Chutney truskawkowy – SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek (tu: truskawki poziomkowe, bardzo słodkie)
- 4 wypestkowane daktyle Medjool = ok. 80-100 g (zamiast cukru)
- 100 ml octu jabłkowego dobrej jakości (może być również ocet z cydru)
- 2 łyżeczki pieprzu voatsiperifery (o owocowym aromacie) albo zwykłego czarnego pieprzu
- pół ziarenka tonki, świeżo startego (zamiast tonki może być też gałka muszkatołowa, wystarczy 1/3 świeżo startej gałki)
- 1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
Chutney truskawkowy – PRZEPIS:
- Truskawki dokładnie przepłucz, po czym usuń szypułki i pokrój owoce na kawałki.
- Daktyle wypestkuj i porwij na mniejsze kawałki.
- W moździerzu rozgnieć pieprz, gorczycę i tonkę. Tonkę (lub gałkę muszkatołową, jeśli używasz jej zamiast tonki) możesz również zetrzeć na tarce.
- Przełóż truskawki i daktyle do głębokiego i szerokiego rondla z grubym dnem i wlej ocet. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gdy truskawki puszczą sok, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Duś na niedużym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 30-40 minut, aż płyn wyraźnie się zredukuje i zgęstnieje. Pamiętaj, że po wystudzeniu chutney dodatkowo zgęstnieje.
- Chutney możesz podawać na gorąco lub zimno, w każdym wariancie smakuje znakomicie.
- Co do zasady nie robię przetworów ani innych słoikowych zapasów na zimę, ponieważ wolę przygotowywać warzywne i owocowe konfitury oraz chutneye na bieżąco, w razie potrzeby. Tak czy owak, gorący chutney możesz też przelać do czystych, wyparzonych, suchych i szczelnych słoików, dokładnie zamknąć i odstawić do ostygnięcia do góry dnem.
Do chutneya dodałem bardzo smaczny mętny ocet z jabłek (kupiłem u Majlertów).