Kwiatowa sałatka z truskawkami.
Sałatki w kwiatki, kiedy jak nie teraz? Chabry w szałowych kolorach i aksamitki od Majlerta, a kwiaty cukinii i nasturcje prosto z ogrodu.
Kwiatowa sałatka z truskawkami to piękna i lekka jak piórko, na wskroś letnia sałatka, której gwiazdami są kwiaty jadalne. Chabry, aksamitki, nasturcje, kwiaty cukinii i dyni, bratki, lilak, kwiaty gruszy, śliwy, czereśni, wiśni czy jabłoni – wszystkie można jeść pod warunkiem, że są czyste i niepryskane. Jeżeli masz dostęp do kwiatów jadalnych, które spełniają te warunki, warto z tego korzystać.
Bazę sałatki tworzy lekko pikantna w smaku rukiew wodna, która dodaje całości charakteru. Pyszne, miękkie i oleiste piniole świetnie komponują się z chrupką zieleniną, zgrabnie przełamując ziołową delikatność sałatki. W razie potrzeby, piniole zastąp pistacjami, a truskawki czerwoną porzeczką lub malinami.
Kwiatowe sałatki są prostym, a zarazem nietuzinkowym i zjawiskowym uzupełnieniem letnich posiłków, które wyjątkowo cieszy oko. Kwiaty jadalne to pełnia lata na talerzu. Po prostu.
Kwiatowa sałatka z truskawkami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 2 garście rukwi wodnej
- 10 soczystych truskawek, pokrojonych w plasterki
- 2 kwiaty cukinii (u mnie: męskie, czyli na łodyżce)
- kilka kwiatów chabrów
- kilka kwiatów aksamitek
- kilka listków i kwiatów nasturcji
- 2 małe garście orzeszków pini
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Kwiatowa sałatka z truskawkami – PRZEPIS:
- Na talerzach rozłóż rukiew wodną, pokrojone truskawki i listki nasturcji.
- Odetnij łodyżki od kwiatów cukinii, po czym porwij kwiaty na paski i dodaj do sałatki.
- Całość posyp piniolami i dodaj pozostałe kwiaty. Skrop oliwą, smacznego!