Surowe kwiaty cukinii z burratą i ziołami.
Jak podać kwiaty cukinii, by w pełni oddać ich wyjątkowość, świeżość, soczystość i chrupkość? Na surowo! Kanapka z ultra świeżym surowym kwiatem cukinii wypełnionym wspaniałą kremową burratą i świeżymi ziołami to cudnie prosty patent na prezentację pięknych i pysznych surowych kwiatów jadalnych w pełnej krasie.
Burrata świetnie pasuje do delikatnych kwiatów cukinii, a chrupkie pieczywo z pestek i ziaren pięknie kontrastuje z kremowym serem. Z kwiatów usuwam charakterystyczne „wąsy” oraz wycinam pręciki (słupki) – nie jest to konieczne, więc jeżeli wolisz, możesz z tych zabiegów zrezygnować. Płatki kwiatów cukinii lekko nadrywam, by burrata ładnie się w nich zmieściła. Używam kwiatów cukinii zarówno żeńskich (z mini cukiniami), jak i męskich (z łodyżkami). Podane w przepisie zioła w razie potrzeby zastąp innymi.
Sprawdź też blisko 70 innych przepisów z kwiatami cukinii
Surowe kwiaty cukinii z burratą i ziołami – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 kromki chleba (u mnie: domowe pieczywo chrupkie bezglutenowe z tego przepisu)
- 2 x Burrata di bufala (mozzarella też będzie OK) – po pół Burraty na każdy kwiat
- 4 kwiaty cukinii (dowolne; u mnie: żeńskie i męskie)
- garść listków mięty
- trochę listków oregano
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- pół łyżeczki zielonego pieprzu
- kwiat soli lub sól gruboziarnista
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Surowe kwiaty cukinii z burratą i ziołami – PRZEPIS:
- Kromki pieczywa ułóż na talerzach – po dwie sztuki na porcję. Posyp je posiekanymi listkami mięty.
- Lekko naderwij kwiaty cukinii i ułóż je na kromkach. Burraty rozerwij na połówki i umieść każdą wewnątrz kwiatów.
- Całość skrop oliwą, posyp zielonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu, czerwonym pieprzem roztartym w dłoniach oraz kwiatem soli. Posyp listkami oregano i pałaszuj radośnie :) Pycha!