• 30 g bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
  • 50 g czarnuszki
  • 100 g łuskanych nasion konopi
  • 40 g mielonego lnu
  • 100 g bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
  • 300 ml wody
  • 60 ml oleju konopnego
  • 0,5 łyżeczki soli (tu: różowa himalajska)

Pieczywo chrupkie domowej roboty – bezglutenowe i wegańskie.

Pieczywo chrupkie to przekąska obowiązkowa w każdym skandynawskim domu. W Polsce chrupkie kromki kojarzą się głównie z paczkowanym produktem pewnej popularnej szwedzkiej marki. Tymczasem, pieczywa chrupkiego wcale nie trzeba kupować – bardzo łatwo można je zrobić samodzielnie w domu, także w wersji bezglutenowej.

Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.

Kromki są przepyszne – chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste, pełne nasion i lekko słone.

A co najważniejsze, ich skład jest niezwykle prosty – płatki owsiane, mąka owsiana, trochę nasion i ziaren (konopia i czarnuszka), olej z konopi oraz nieco soli.

Pieczywo chrupkie L_01

Ciasto robi się błyskawicznie i bardzo łatwo (wystarczy wymieszać składniki), a później tylko chwila w piekarniku i gotowe.

Kromki mogą służyć jako doskonała, zdrowa przekąska, podstawa kanapek z dowolnymi dodatkami lub jako dodatek do sałatek (w całości albo połamane na kawałki).

Pieczywo chrupkie L_14

Dzięki dodatkowi konopi, pieczywo zawiera również sporo białka. Używam tu przepysznych łuskanych ziaren konopi (są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce) oraz bogatego w składniki odżywcze oleju konopnego (stosowany jest m.in. w profilaktyce nowotworowej i leczeniu nowotworów oraz w kuracjach przeciw depresji). Obydwa produkty można kupić w biokonopia.pl

Wspominałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

W razie potrzeby czarnuszkę możesz zastąpić sezamem, słonecznikiem albo nasionami siemienia lnianego (nie mielonymi).

Z podanych proporcji otrzymasz 16 kromek chrupkiego pieczywa (pieczonych na 2 blachy). Jedna kromka zawiera ok. 120 kcal.

Pieczywo chrupkie L_07

Pieczywo chrupkie L_04

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
  2. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejkaZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
  3. Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze (ZOBACZ).
  4. Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kromki – ZOBACZ.
  5. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Smacznego!

Pieczywo chrupkie L_08

Pieczywo chrupkie L_11

Pieczywo chrupkie L_05