- 30 g bezglutenowych płatków owsianych (Provena)
- 50 g czarnuszki
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 40 g mielonego lnu
- 100 g bezglutenowej mąki owsianej (Provena)
- 300 ml wody
- ok. 60-70 g oleju konopnego (lub oliwy)
- 0,5 łyżeczki soli (u mnie: różowa himalajska)
Pieczywo chrupkie domowej roboty – bezglutenowe i wegańskie.
Pieczywo chrupkie to przekąska obowiązkowa w każdym skandynawskim domu. W Polsce chrupkie kromki kojarzą się głównie z paczkowanym produktem pewnej popularnej szwedzkiej marki. Tymczasem, pieczywa chrupkiego wcale nie trzeba kupować – bardzo łatwo można je zrobić samodzielnie w domu, także w wersji bezglutenowej.
Sprawdź też inne przepisy na pieczywo chrupkie.
Kromki są przepyszne – chrupiące, aromatyczne, delikatnie oleiste, pełne nasion i lekko słone.
A co najważniejsze, ich skład jest niezwykle prosty – płatki owsiane, mąka owsiana, trochę nasion i ziaren (konopia i czarnuszka), olej z konopi oraz nieco soli.
Ciasto robi się błyskawicznie i bardzo łatwo (wystarczy wymieszać składniki), a później tylko chwila w piekarniku i gotowe.
Kromki mogą służyć jako doskonała, zdrowa przekąska, podstawa kanapek z dowolnymi dodatkami lub jako dodatek do sałatek (w całości albo połamane na kawałki).
Dzięki dodatkowi konopi, pieczywo zawiera również sporo białka. Używam tu przepysznych łuskanych ziaren konopi (są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce) oraz bogatego w składniki odżywcze oleju konopnego (stosowany jest m.in. w profilaktyce nowotworowej i leczeniu nowotworów oraz w kuracjach przeciw depresji). Obydwa produkty można kupić w biokonopia.pl
Wspominałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.
W razie potrzeby czarnuszkę możesz zastąpić sezamem, słonecznikiem albo nasionami siemienia lnianego (nie mielonymi).
Z podanych proporcji otrzymasz 16 kromek chrupkiego pieczywa (pieczonych na 2 blachy). Jedna kromka zawiera ok. 120 kcal.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki (kwirlejka – ZOBACZ, drugi od lewej) albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać luźne ciasto – ZOBACZ.
- Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa (ZOBACZ). Pozostałą część upiecz w drugiej turze (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kromki – ZOBACZ.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
Smacznego!
Olej konopny i nasiona łuskane można też kupić w Konopnej Farmacji. Jest w Rzeszowie i nie tylko :)
Maje także wiele innych produktów.
Ten chlebek wygląda obłędnie ??? Dokładnie tego mi trzeba w ten weekend ? Mam wszystko oprócz mielonego lnu….czym mogę go zastąpić? Nigdy go nie używałam. Czy on ma za zadanie skleić masę? Możnaby zastąpić siemieniem lnianym – wcześniej zrobić galaretę? Dzięki!
Mielony len i zmielone siemię lniane to to samo:-), a zadaniem lnu jest dodatkowe sklejenie masy i lepsze połączenie składników
To wiem ? nie mam jak zmielić lnu… Spróbuje z tą galaretą.
:-) możesz dać również trochę więcej mąki i np. 2 łyżki chia. Siemię w nasionach też się sprawdzi
Dzięki Szymon! Będę próbować – chodzi za mną taki chlebek od dawna i nie często się zdarza, że mam wszystkie składniki ?
Polecam, jest mega dobry :-)
Zrobiłam ? jest PRZEPYSZNY ?? już pół blachy nie ma ? Nawet synkowi smakuje ☺️ Pozdr
A nie mówiłem;-) Bardzo mi miło:-)
Mega przepis, chlebki już w piekarniku :D
Cuda piekarnicze, wyglądają o niebo lepiej od wasy. Za moment zabieram się za pieczenie, pozdrawiam
Prezentuje się wspaniale ale kanapeczki to prawdziwe arcydzieło!
To jest takie dobre, że po spróbowaniu zamówiłam więcej nasion w obawie, że braknie mi do świąt ;) Mega przepis!
Nie mogę się nie zgodzić:-) Znikają w okamgnieniu:-)
Ten przepis to jest to czego szukałam, ponieważ nie lubię”normalnego” bezglutenowego pieczywa ;)
Mam tylko pytanie, czym można zastąpić ziarna konopii?
Można je po prostu pominąć, albo dodać więcej dowolnych nasion lub ziaren (słonecznik, pestki dyni, sezam, etc.). Posiekane albo zmielone orzechy zamiast konopi też będą OK.
Witam,pieczywko wczoraj upiekłam – jest super.
Nie miałam oleju konopnego więc użyłam kokosowego, zamiast nasion konopi dałam równowartość nasion chia, pestek słonecznika i dyni.
Kolejnym razem zakupię konopie i wypróbuję.
Mam pytanie jak długo teki chlebek można przetrzymywać i gdzie? żeby nie stracił chrupkości i nie spleśniał.
Super:-) Przepis jest elastyczny, składniki można zmieniać, wystarczy tylko zachować proporcje suchych i mokrych dodatków. Konopie polecam, smakują rewelacyjnie.
Ja przechowuję chlebki w otwartym ceramicznym pojemniku, przykrytym osłonką jak do owoców albo cienką bawełnianą szmatką. Do 2 tygodni przechowują się bez problemu (zakładam, że dłużej też), z upływem czasu stają się nawet bardziej chrupkie.
Czy takie chlebki można piec w kombiwarze?
Nie wiem. Jeśli kombiwar bardziej piecze niż gotuje, można spróbować.
Świetne, motywujesz do zdrowego i świadomego odżywiania, tak trzymać
Swietnie wyglądają, jaka temperatura piekarnika powinna być przy pieczeniu?
wyglądają swietnie, jaka temperatura piekarnika powinna być przy pieczeniu?
Tak jak napisałem w opisie – 150 stopni.
A co zrobic aby były takie równe??
Wykazać się odrobiną staranności?;-)
a kroic przed czy po upieczeniu?
Tak jak w przepisie – wstępnie podzielić w połowie pieczenia, a później pokroić lub połamać na kromki.
Czy konopie są niezbędne?
Nie, można je pominąć dodając np. więcej płatków owsianych
jestem zachwycona, bo własnie kupiłam nasiona konopi i jestem spokojna, bo nasonek pod dostatkiem, podobnie z olejem.. a chlebki powstana jeszcze dziś. dziekuję za inspirację.
jestem zachwycona, bo własnie kupiłam nasiona konopi w i jestem spokojna, bo nasonek pod dostatkiem, podobnie z olejem.. a chlebki powstana jeszcze dziś. dziekuję za inspirację.
Och przepis jakiego szukałam ? zastanawiam się tylko czy mąkę owsianą mogę zastąpić kokosową lub gryczaną? ? niestety owies odpada u mnie ?
Pozdrawiam ?
Tak, mąka gryczana spokojnie zastąpi owsianą, a przepis na chlebki z mąką kokosową znajdziesz tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pieczywo-chrupkie-kokosowe-bezglutenowe-weganskie-bez-cukru/
Polecam też pozostałe przepisy na chrupkie pieczywo – z innymi typami mąki: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/tag/pieczywo-chrupkie/
Smacznego!
Kocham Pana za ten chlebek.? Jednak, czy w skladnikach nie ma pomyłki co do ilości płatków?. Ja dodaję 30 dag a nie g, lub 300 g.
Nie ma błędu, ja dodaję 30 g:-) Nasiona konopi i mąka owsiana tworzą wystarczającą ilość masy, by uzyskać podaną w przepisie ilość chlebków. Skoro udają się także przy 300 g, proszę robić po swojemu:-) ale w takim przypadku dodaje Pani zapewne więcej wody?
Dla porównania, w tym przepisie dodaję 40 g: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/pieczywo-chrupkie-korzenne-na-czerwonym-winie-bezglutenowe-i-weganskie/
A w wielu innych chlebki piekę bez dodatku płatków: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/chleb-bezglutenowy/
Przepis super, chlebki rewelacyjne ;)
Ale chyba najbardziej intryguje mnie jedna rzecz – co to takiego widnieje na zdjęciach obok chlebków, w białym pergaminie? To ser pleśniowy czy jakiś jego wegański zamiennik?
Chciałem tylko poinformować, że chlebek wyszedł świetny. Żaluje, że nie mogę wstawić foty :) Myślałem, że nie do końca to będą moje smaki, ale naprawdę smaczne pieczywo.
Cieszę się, że smakowało!
Super przepis, myślę że warto skorzystać.
Moje ulubione, polecam każdemu
Upiekłam ten chlebek, mialam tylko maly problem- ciasto bylo tak gęste że ciezko bylo je rozsmarowac cienko na blaszce. Dlatego zamiast dwóch, powstała jedna blaszka, co prawda nie jest chrupkie, ale dobre :)
To trochę kwestia praktyki, a jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody:-)
Chlebek świetny olej konopny nieodzwony w kuchni brawo!
Mam w tej chwili tylko olej ryżowy, czy można nim zastąpić olej konopny?
Tak
Okej udało mi się znaleźć. Pani mi doradziła, żeby nasionka łuskane używać od past, a te niełuskane do wypieków.
To do mieszania, mątewka — regionalnie jest zwana FIRLEJKĄ. 🙃
Tak, w Wielkopolsce. Dostałem ją od teścia, który pochodzi właśnie z tego regionu:-)