• 100 ml oleju ryżowego
  • 600 ml domowego syropu ze stewii (woda + stewia w liściach)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 60 g konopi łuskanych
  • 60 g mielonego siemienia lnianego

Pieczywo chrupkie kokosowe – kokosanki w kromkach. Bezglutenowe i wegańskie.

Jeszcze jeden przepis na pieczywo chrupkie – tym razem kokosowe, lekko słodkie dzięki dodatkowi stewii.

Kokosowe chlebki różnią się nieco od pieczywa chrupkiego z poprzednich przepisów. Są tak samo trwałe, można bez problemu przechowywać je przez 2-3 tygodnie, ale mają inną strukturę – są mniej kruche, a bardziej miękkie.

Podstawę ciasta stanowią mąka kokosowa i wiórki kokosowe, a do tego nasiona konopi i obowiązkowe siemię lniane, które w połączeniu z wodą i olejem łączy wszystkie składniki. Ciasto z mąki i wiórków kokosowych jest plastyczne, dzięki czemu łatwo rozprowadza się na blasze.

Kromki – kokosanki mogą służyć jako pyszna i zdrowa przekąska, podstawa kanapek lub np. dodatek do owocowego chłodnika (przepis wkrótce):

Chlodnik truskawkowy L_01

Kolejny raz dodaję tu znakomite łuskane ziarna konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Pisałem już kilkukrotnie, że konopia to doskonałe źródło białka roślinnego – w 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.

Używam wyłącznie stewii w liściach. Stewia w takiej postaci (świeża lub suszona) to doskonały, w 100% naturalny roślinny słodzik, który jest wyraźnie słodszy od cukru, a jednocześnie całkiem pozbawiony kalorii.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20-25 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczony płat ciasta.

Sprawdź też inne PRZEPISY NA PIECZYWO CHRUPKIE.

Pieczywo chrupkie koko L_06

Pieczywo chrupkie koko L_05

Pieczywo chrupkie koko L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 140 stopni.
  2. Przygotuj syrop ze stewii: w małym rondlu zagotuj 650 ml wody, wsyp do wrzątku 6 łyżeczek stewii w liściach (świeżej lub suszonej) i gotuj ok. 10-15 minut. Odstaw do ostygnięcia, po czym odcedź płyn od liści. Syrop z suszonych liści stewii ma bursztynowy kolor.
  3. Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej łyżki. Powinno powstać takie ciasto: ZOBACZ. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj wody. Jeśli zbyt płynne – dodaj mąkę lub wiórki kokosowe.
  4. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną lekko natłuszczonym (np. olejem kokosowym) papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała równa i dość cienka warstwa (ZOBACZ). Jeśli zostanie Ci ciasto, które nie zmieści się na blasze, upiecz je w drugiej lub kolejnej turze.
  5. Na płat ciasta wyłóż 1-2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego i rozprowadź delikatnie cienką warstwę tłuszczu na całej powierzchni. Mąka i wiórki kokosowe bardzo chłoną tłuszcz i wodę, dlatego po oleju szybko nie będzie śladu.
  6. Ciasto możesz dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).
  7. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i pokrój ciasto na kawałki (ZOBACZ).
  8. Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze 30 minut, aż kromki staną się chrupkie. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.

Pieczywo chrupkie koko L_02

Pieczywo chrupkie koko L_04