- 100 g czerwonej komosy ryżowej
- 100 g rukwi wodnej
- kilka dużych truskawek
- 4 małe szalotki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru (tu: kokosowy)
- 1 łyżka sumaku
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- oliwa extra vergine
- 1/2 cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
Sałatka z rukwi wodnej, komosy ryżowej i truskawek.
Przepis na tę urzekająco prostą sałatkę pochodzi z najnowszej książki Yotama Ottolenghi „Nopi” (ZOBACZ).
Książka pełna jest podobnego rodzaju przepisów, bardzo zgodnych z moją filozofią gotowania, dlatego na pewno jeszcze nie jeden raz będę do niej wracał.
Na pierwszy ogień poszła pyszna sezonowa sałatka z rukwi wodnej i komosy ryżowej. Przygotowałem ją, trzymając się przepisu (zmieniłem tylko proporcje, np. rukwi względem komosy, na korzyść tej ostatniej). Jedynym większym odstępstwem jest dodatek truskawek, które nie pojawiają się w oryginalnym przepisie, a moim zdaniem świetnie tu pasują, bardzo dobrze kontrastując z ostrym musztardowym dressingiem i dodając całości słodyczy i soczystości.
PRZEPIS:
- Szalotki (ZOBACZ) pokrój w grube talarki, przełóż do miseczki i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
- Następnie dodaj ocet, cukier i sumak. Wymieszaj i odstaw na pół godziny (ZOBACZ).
- Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj (1 część komosy na 2 części wody), a następnie ostudź pod zimną wodą albo odstaw do ostygnięcia.
- Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, a następnie dodawaj oliwę cienką strużką, cały czas mieszając.
- Do dużej miski przełóż szalotki wraz z łyżeczką marynaty. Dodaj rukiew wodną, komosę i truskawki, podzielone na połowy lub ćwiartki (jeśli są duże). Wlej dressing i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż porcje sałatki na talerze i podawaj.
Luksusowa i piękna sałatka, jak zwykle ;)
uwielbiam sałatki z komosą więc i tej nie odmówię