• 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • 100 g rukwi wodnej
  • kilka dużych truskawek
  • 4 małe szalotki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru (tu: kokosowy)
  • 1 łyżka sumaku
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Sałatka z rukwi wodnej, komosy ryżowej i truskawek.

Przepis na tę urzekająco prostą sałatkę pochodzi z najnowszej książki Yotama Ottolenghi „Nopi” (ZOBACZ).

Książka pełna jest podobnego rodzaju przepisów, bardzo zgodnych z moją filozofią gotowania, dlatego na pewno jeszcze nie jeden raz będę do niej wracał.

Na pierwszy ogień poszła pyszna sezonowa sałatka z rukwi wodnej i komosy ryżowej. Przygotowałem ją, trzymając się przepisu (zmieniłem tylko proporcje, np. rukwi względem komosy, na korzyść tej ostatniej). Jedynym większym odstępstwem jest dodatek truskawek, które nie pojawiają się w oryginalnym przepisie, a moim zdaniem świetnie tu pasują, bardzo dobrze kontrastując z ostrym musztardowym dressingiem i dodając całości słodyczy i soczystości.

Salatka komosa truskawki L_07

Salatka komosa truskawki L_08

PRZEPIS:

  1. Szalotki (ZOBACZ) pokrój w grube talarki, przełóż do miseczki i dodaj sól. Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
  2. Następnie dodaj ocet, cukier i sumak. Wymieszaj i odstaw na pół godziny (ZOBACZ).
  3. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj (1 część komosy na 2 części wody), a następnie ostudź pod zimną wodą albo odstaw do ostygnięcia.
  4. Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę z sokiem z cytryny, a następnie dodawaj oliwę cienką strużką, cały czas mieszając.
  5. Do dużej miski przełóż szalotki wraz z łyżeczką marynaty. Dodaj rukiew wodną, komosę i truskawki, podzielone na połowy lub ćwiartki (jeśli są duże). Wlej dressing i delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż porcje sałatki na talerze i podawaj.

Salatka komosa truskawki L_06