- 4 łodygi rabarbaru
- 12 słodkich moreli
- 2 płaskie łyżki miodu (tu: wielokwiatowy)
- 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii lub miąższ z 2-3 lasek wanilii
- orzechy (tu: włoskie, pistacje i nerkowce)
Morele duszone z rabarbarem, miodem i orzechami – szybkie śniadanie albo zdrowy deser.
W tym przepisie możesz wykorzystać właściwie każde owoce w dowolnych proporcjach. To świetny sposób na spożytkowanie nadwyżek. Duszone w ten sposób owoce przygotujesz dosłownie w kilka minut, dlatego sprawdzą się świetnie zarówno jako błyskawiczny, lekki i zdrowy deser, jak i szybkie śniadanie.
Słodkie morele świetnie komponują się z kwaskowatym rabarbarem. Z uwagi na dodatek rabarbaru owoce dosładzam miodem – słodkim wielokwiatowym z wielkopolskiej pasieki Kulmy, ale dodaję go niewiele, by słodycz nie przytłumiła jego naturalnie kwaskowatego smaku.
Opcjonalnie, deser możesz podać z gęstym jogurtem lub śmietaną; ja poprzestałem na orzechach.
PRZEPIS:
- Rabarbar umyj; wcześniej odetnij brzydkie końcówki.
- Przy pomocy obieraczki do warzyw obierz rabarbar ze skórki i pokrój na ok. 3 cm kawałki.
- Morele umyj, wypestkuj i pokrój na ćwiartki.
- Rabarbar i morele wrzuć do rondla, dodaj wanilię i miód (ZOBACZ), po czym podgrzewaj na małym ogniu, aż zacznie się gotować.
- Przykryj rondel pokrywką i duś 5 minut.
- Zestaw z ognia, wystudź, przełóż do miseczek i dodaj posiekane orzechy.
- Podawaj na ciepło lub na zimno – jak wolisz. W każdej postaci smakuje znakomicie:-)
Sprawdź też:
Inne przepisy z RABARBAREM
Inne przepisy z MORELAMI
Duszone owoce sezonowe z creme fraiche
Owoce sezonowe duszone w białym winie
Niemal czuję przez monitor, jak dobrze smakuje :D
:-) a polskie morele pojawią się już za chwilę, warto się na nie zaczaić;-)
jakie to jest dobre :)