• 4-6 jajek (w zależności od średnicy patelni)
  • nieduży kawałek sera pleśniowego (tu: roquefort, może być też np. gorgonzola lub inny ser z niebieską pleśnią)
  • pieprz
  • masło
  • kilka jadalnych kwiatów, np. bratków

Omlet z bratkami i serem pleśniowym.

Omlet z bratkami i serem pleśniowym to niezwykle prosty posiłek, który przyrządziłem niedawno w kuchni bardzo starego domu, położonego w małym wielkopolskim miasteczku. Więcej możesz przeczytać o nim tu: ŻERKÓW.

Do dyspozycji miałem tam spory zestaw starych, a nawet bardzo starych oldschoolowych patelni. W takich warunkach najlepszym pomysłem na śniadanie są rzecz jasna smażone świeże wiejskie jaja. To patent, który sprawdza się zawsze i wszędzie. Do tego jeszcze tylko dobrej jakości, wyrazisty w smaku ser (np. roquefort, gorgonzola lub inny z niebieską pleśnią) i nic więcej nie trzeba.

Nie doprawiałem jajek solą, ponieważ ser jest wystarczająco słony. Całość uzupełniają jadalne kwiaty, czyli w tym przypadku bratki z przydomowego ogrodu. Bratki to popularna roślina, więc raczej nietrudno je zdobyć. A najlepiej (i najbezpieczniej z kulinarnego punktu widzenia) wyhodować własne:-)

Zdjecie_02

Ilość użytych jajek dostosuj do średnicy swojej patelni, na której będziesz smażyć omlet.

Omlet z bratkami L_01

Omlet z bratkami L_06

PRZEPIS:

  1. W misce rozbełtaj jajka, dodaj pieprz i pokruszony ser.
  2. Rozgrzej patelnię, dodaj trochę masła, po czym wlej jajka. Na wierzchu omletu ułóż połowę bratków i przykryj patelnię pokrywką. Smaż, aż wierzch omletu lekko się zetnie.
  3. Omlet podaj z pozostałymi bratkami.

Omlet z bratkami L_04

Omlet z bratkami L_02