Omlet z kiszoną cytryną.
Pyszny omlet z kiszoną cytryną przebija nawet omlet z kimchi (przepis). Jest po prostu doskonały!
Przepis na omlet z kiszoną cytryną dowodzi też niezbicie, że kiszona cytryna pasuje praktycznie do wszystkiego, w tym – jak widać – do dań z jajek. Każdy omlet robię z trzech jajek i smażę na małej patelni o średnicy 18 cm, dzięki czemu są fajnie puchate. Omlet możesz również usmażyć na większej patelni, dzięki czemu będzie chudszy – zawiń go wówczas na trzy razy, tak jak na przykład w tym przepisie.
Poza kiszoną cytryną, która w omlecie smakuje wyśmienicie, dodaję jeszcze trochę sera São Jorge, który ładnie się rozpuszcza i wzbogaca smak całości oraz natkę kolendry (natka pietruszki też jest OK). Jeżeli chodzi o przyprawy, ograniczam się do zielonego pieprzu. Nie używam soli, ponieważ kiszona cytryna jest już wystarczająco słona.
Omlet z kiszoną cytryną – SKŁADNIKI na 2 omlety:
- 6 jajek
- kiszona cytryna z tego przepisu
- 50-70 g dobrej jakości sera, u mnie: 4-miesięczny São Jorge z São Jorge
- garść posiekanej natki kolendry lub pietruszki (u mnie: kolendra)
- ½ łyżeczki zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- ghee lub masło do smażenia
- 2-3 garście rukoli
- oliwa extra vergine
Omlet z kiszoną cytryną – PRZEPIS:
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posiekaj natkę kolendry.
- Do dwóch małych misek wbij po trzy jajka, roztrzep je widelcem.
- Do każdej porcji rozbełtanych jajek dodaj po połówce kiszonej cytryny, pokrojonej na drobne kawałki oraz posiekaną natkę kolendry i zielony pieprz. Wymieszaj.
- Na małej patelni (u mnie: o średnicy 18 cm) rozgrzej trochę ghee (lub masła) i wlej pierwszą porcję jajek z dodatkami. Na wierzchu rozsyp połowę startego wcześniej sera.
- Smaż omlet, delikatnie podhaczając krawędzie i przelewając część masy jajecznej z wierzchu pod spód omletu. Gdy omlet ładnie zetnie się od spodu i zarumieni, a na wierzchu pozostanie niewiele surowej masy jajecznej, przerzuć omlet łopatką na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę.
- Na talerzach rozłóż po garści rukoli. Zdejmij omlet z patelni, odwracając patelnię tak, by smażona właśnie strona omletu znalazła się na górze.
- W ten sam sposób usmaż drugi omlet. Przed podaniem skrop omlety odrobiną oliwy.