Omlet wiosenny z gęsich jaj.

Uwielbiam tę porę roku. Wrzucam na patelnię trochę warzyw, zalewam rozbełtanymi jajkami i mam super omlet na dzień dobry.

W tym przepisie omlet jest wręcz wypakowany warzywami, na pierwszy rzut oka może wydawać się nawet, że jest ich zbyt dużo, ale zdecydowanie tak nie jest. Gęsie jaja doskonale nadają się do omletów podpiekanych w piekarniku, ponieważ pięknie rosną, a po wyjęciu z pieca nie opadają. Gęsie jaja zawierają też więcej tłuszczu niż kurze, dzięki czemu omlet nawet w najmniejszym stopniu nie przywiera do ścianek patelni, a ponadto mają niesamowicie głęboki, intensywnie żółty kolor. To efekt budowy gęsich jaj, które charakteryzują się bardzo dużymi żółtkami i relatywnie niewielką ilością białka. 

W razie potrzeby, kolendrę zastąp innym zielem, na przykład natką pietruszki. Jeżeli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj do jajek posiekaną świeżą papryczkę chili.

Używam stalowej patelni do paelli (paellera) o grubym dnie i średnicy 28 cm, którą można wstawić do piekarnika. Nie ma przeszkód, by użyć innego naczynia, również o innej średnicy – dopasuj wtedy ilość składników.

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 2 jaja gęsie (jedno gęsie jajo = 3 jaja kurze)
  • 2 jaja kurze
  • około 200 g młodej marchewki (jak najmniejsze sztuki)
  • 150-200 g bobu albo zielonego groszku (u mnie: bób blanszowany, obrany ze skórki i zamrożony latem zeszłego roku, w tym przepisie – po rozmrożeniu)
  • około 200-300 g zielonych szparagów
  • garść listków kolendry
  • mała garść greckiej bazylii (może być również np. oregano lub inne zioła o drobnych listkach)
  • ½ łyżki ghee (albo masła)
  • kopiasta łyżka świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • duża szczypta płatków łagodnej chili
  • sól Maldon

Omlet wiosenny z gęsich jaj – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Młode marchewki porządnie wyszoruj i przekrój wzdłuż na połówki. 
  3. W paellerze rozgrzej ghee i wrzuć marchewki. Smaż do momentu, aż zmiękną i zaczną ładnie się rumienić. Co pewien czas przemieszaj.
  4. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów. Odetnij główki. Pozostałą część szparagów przekrój na pół, a każdą połówkę dodatkowo przekrój wzdłuż. 
  5. W misce wymieszaj gęsie i kurze jaja. Dodaj przyprawy i posiekane listki kolendry.
  6. Do paellery wrzuć szparagi i bób. Przemieszaj i smaż 3-4 minuty.
  7. Wlej masę jajeczną. W razie potrzeby przemieszaj albo przechyl patelnię, tak by jajka rozlały się po niej równomiernie, a warzywa ładnie ułożyły.
  8. Smaż, aż krawędzie omletu ładnie się zetną, a na wierzchu pozostanie bardzo niewiele surowej masy. 
  9. Posyp omlet Parmezanem i wstaw pod grill piekarnika na 5 minut.
  10. Gotowy omlet posyp listkami greckiej bazylii.

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj

Omlet wiosenny z gęsich jaj