Frittata ze szparagami.

Jeszcze jeden przepis na puszystą frittatę o chrupiącym spodzie, czyli pyszny włoski omlet smażony bez mieszania (zobacz), który na koniec (można, nie trzeba) krótko podpiec w piekarniku. Często zdarza mi się smażyć frittaty bez podpiekania w piecu, które wcale nie jest niezbędne (zobacz). 

Traktuj ten przepis jako punkt wyjścia do eksperymentów z różnymi dodatkami. Jajka, Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser, zioła i przyprawy to niezawodny patent na omletowe „ciasto”, które przyjmie cały szereg składników. Spróbuj frittaty z kwiatami cukinii, cukinią, groszkiem, szpinakiem, pomidorami, papryką piquillo, grzybami, cebulą, ziemniakami czy prosciutto. W każdym wariancie smakuje doskonale!

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

 

 

 

 

 

 

Frittata ze szparagami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 10 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • ok. 22-26 zielonych szparagów
  • garść listków kolendry
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Frittata ze szparagami – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj jajka. Dodaj pieprz, sól i listki kolendry, ponownie wymieszaj.
  2. Przygotuj zielone szparagi: odłam zdrewniałe końcówki, opłucz szparagi i pokrój na spore kawałki.
  3. Rozgrzej patelnię (u mnie: grillowa wyłożona papierem do gotowania), natłuść ją łyżką oliwy, wlej masę jajeczną i ułóż na niej pokrojone wcześniej szparagi.
  4. Smaż frittatę bez mieszania (zobacz) na średnim ogniu przez ok. 12-15 minut w zależności od wielkości patelni – do momentu, gdy krawędź frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
  5. Frittata smażona na patelni grillowej wyłożonej papierem do gotowania ma spód w wyraźnie zaznaczone grillowe paski.

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami

Frittata ze szparagami