Frittata ze szparagami.
Jeszcze jeden przepis na puszystą frittatę o chrupiącym spodzie, czyli pyszny włoski omlet smażony bez mieszania (zobacz), który na koniec (można, nie trzeba) krótko podpiec w piekarniku. Często zdarza mi się smażyć frittaty bez podpiekania w piecu, które wcale nie jest niezbędne (zobacz).
Traktuj ten przepis jako punkt wyjścia do eksperymentów z różnymi dodatkami. Jajka, Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser, zioła i przyprawy to niezawodny patent na omletowe „ciasto”, które przyjmie cały szereg składników. Spróbuj frittaty z kwiatami cukinii, cukinią, groszkiem, szpinakiem, pomidorami, papryką piquillo, grzybami, cebulą, ziemniakami czy prosciutto. W każdym wariancie smakuje doskonale!
Frittata ze szparagami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 10 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- ok. 22-26 zielonych szparagów
- garść listków kolendry
- kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
- oliwa extra vergine
Frittata ze szparagami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj jajka. Dodaj pieprz, sól i listki kolendry, ponownie wymieszaj.
- Przygotuj zielone szparagi: odłam zdrewniałe końcówki, opłucz szparagi i pokrój na spore kawałki.
- Rozgrzej patelnię (u mnie: grillowa wyłożona papierem do gotowania), natłuść ją łyżką oliwy, wlej masę jajeczną i ułóż na niej pokrojone wcześniej szparagi.
- Smaż frittatę bez mieszania (zobacz) na średnim ogniu przez ok. 12-15 minut w zależności od wielkości patelni – do momentu, gdy krawędź frittaty się zetnie. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
- Frittata smażona na patelni grillowej wyłożonej papierem do gotowania ma spód w wyraźnie zaznaczone grillowe paski.