Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem.

Jeszcze jeden przepis na puszystą frittatę o chrupiącym spodzie (zobacz), czyli pyszny włoski omlet smażony bez mieszania (zobacz), który na koniec krótko podpieka się w piekarniku. Często zdarza mi się smażyć frittaty bez podpiekania w piecu, które wcale nie jest niezbędne (zobacz), tym razem jednak wstawiam frittatę na kilka minut do piekarnika, by posypany Parmezanem wierzch apetycznie zapiekł się na złoto. 

Traktuj ten przepis jako punkt wyjścia do eksperymentów z różnymi dodatkami. Jajka, Parmezan lub inny podobny ser, zioła i przyprawy to niezawodny patent na omletowe „ciasto”, które z otwartymi ramionami przyjmie cały szereg składników. Spróbuj frittaty ze szparagami, cukinią, groszkiem, szpinakiem, pomidorami, papryką piquillo, grzybami, cebulą, ziemniakami czy prosciutto. W każdym wariancie smakuje doskonale!

Sprawdź też: Przepisy z kwiatami cukinii

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 10 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • ok. 100 g świeżo startego Parmigiano Reggiano
  • 2 łyżki listków świeżego cząbru lub tymianku
  • kopiasta łyżeczka zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu
  • 5 kwiatów cukinii z mini cukiniami (kwiaty żeńskie)
  • łyżka oliwy extra vergine

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. W misce wymieszaj jajka. Dodaj ok. 50 g Parmezanu, pieprz i sól oraz listki cząbru (lub tymianku) i ponownie wymieszaj.
  3. Kwiaty cukinii delikatnie przepłucz i osusz na papierowym ręczniku. Odetnij od kwiatów mini cukinki i przekrój je wzdłuż na połówki.
  4. Rozgrzej patelnię (u mnie: grillowa wyłożona papierem do gotowania), natłuść ją łyżką oliwy, wlej masę jajeczną i ułóż na niej kwiaty cukinii oraz mini cukinie przekrojone wcześniej na pół.
  5. Smaż frittatę bez mieszania (zobacz) na średnim ogniu przez ok. 12-15 minut w zależności od wielkości patelni – do momentu, gdy krawędź frittaty się zetnie, a środek pozostanie lekko miękki. 
  6. Posyp wierzch frittaty pozostałym Parmezanem i wstaw ją pod grill na ok. 3-5 minut w zależności od piekarnika. Ser na wierzchu frittaty powinien ładnie się rozpuścić i lekko zezłocić. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, pycha!
  7. Frittata smażona na patelni grillowej wyłożonej papierem do gotowania ma spód w wyraźnie zaznaczone grillowe paski.

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem

Frittata z kwiatami cukinii i parmezanem