Frittata z patelni – z piquillo.

Frittata z patelni to po prostu grubaśny omlet z dodatkami, który smażę tak jak frittatę, tyle że na szybko, a odstępstwo od klasyki polega na tym, że pomijam krótki końcowy etap podpiekania frittaty w piekarniku. Skoro frittata ma być na szybko, piekarnik w tej koncepcji się nie mieści. Do łatwego przerzucenia omletu na drugą stronę wystarczy duży płaski talerz i (być może) odrobina wprawy. Jeżeli chcesz, by frittata była bardziej treściwa, dodaj do niej świeżo starty Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser. Aromatyczne papryczki piquillo doskonale pasują do omletu, a ułożone na wierzchu nie tylko fajnie wyglądają, ale też świetnie smakują. Omlet podałem z prostą sałatką z kilku składników. Pomidorki, awokado, szalotka, oliwki, szybki sos z oliwy oraz soku z limonki, i gotowe!

Frittata z patelni

Frittata z patelni

Frittata z patelni

Frittata z patelni – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

Frittata

  • 7 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 7 opalanych i marynowanych papryk piquillo (lub więcej, w zależności od średnicy patelni)
  • czarny pieprz, roztarty w moździerzu
  • sól różowa himalajska, roztarta w moździerzu
  • łyżeczka suszonego estragonu lub rozmarynu, roztartego w moździerzu
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • ghee / masło klarowane do smażenia

Sałatka

  • ok. 500 g pomidorków koktajlowych
  • awokado Hass
  • szalotka
  • 3 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • duża garść listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine 
  • limonka

Frittata z patelni – PRZEPIS:

  1. Przygotuj sałatkę: wrzuć do miski przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, posiekaną szalotkę, pokrojone awokado, grubo posiekane oliwki i miętę. Wlej sok z limonki oraz chlust oliwy. W razie potrzeby dopraw pieprzem lub solą (oliwki Kalamata są mocne słone).
  2. W misce wymieszaj jajka z przyprawami. 
  3. Na patelni rozgrzej ghee i wlej jajka. Smaż do momentu, aż spód zacznie się ścinać. Przy pomocy łopatki nadrywaj krawędzie omletu, pozwalając, by część masy jajecznej spływała pod spód. Gdy na wierzchu zostanie niewiele płynnej masy, ułóż na wierzchu papryczki piquillo.
  4. Zsuń omlet na duży płaski talerz. Przykryj talerz patelnią i odwróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez chwilę. Ponownie nakryj patelnię talerzem i odwróć. W ten sposób wierzch omletu z papryczkami znajdzie się na górze.
  5. Omlet podaj z sałatką, skropiony oliwą i posypany płatkami chilli.

Frittata z patelni

Frittata z patelni

Frittata z patelni