Jajka po japońsku – marynowane w sosie rybnym.
Jajka marynowane w sosie rybnym to wariacja na temat Momofuku eggs, czyli jajek marynowanych w sosie sojowym. Jedne i drugie są bardzo łatwą do przygotowania w domu i ujmująco uniwersalną przekąską, która świetnie sprawdzi się także w roli dodatku do rozmaitych dań. Wystarczy ugotować jajka na twardo, półtwardo lub miękko, obrać je ze skorupki i zanurzyć w przygotowanej zawczasu marynacie, zaczekać kilka godzin i gotowe! Marynata zmienia kolor zewnętrznej części białka na jasnobrązowy (do ciemnobrązowego), w zależności od tego, ile czasu jajka pływają w sosie. Czas marynowania determinuje również ich smak, a w szczególności słoność.
Marynowane jajka są doskonałą przystawką, ale też fajnym dodatkiem do wytrawnych misek w stylu buddha bowls, sałatek, zup, ryżu, makaronów i tak dalej.
Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym – SKŁADNIKI:
Jajka
- 6 jajek (zerówki, wolny chów)
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka białego octu winnego
Marynata
- 1 łyżka białego octu (u mnie: ocet z cydru, z miodem)
- pół szklanki wody
- 1/3 szklanki miodu
- pół szklanki sosu rybnego
- kopiasta łyżeczka gochugaru
- kopiasta łyżeczka prażonego sezamu (u mnie: gomasio czyli prażony sezam z solą)
Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym – PRZEPIS:
- Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo. Do gotowania jajek (do wody) dodaj sól i łyżkę octu. Ugotowane jajka obficie przelej zimną bieżącą wodą.
- Jajka obierz ze skorupki i przełóż do miski (w całości).
- Przygotuj marynatę ze wszystkich wymienionych wyżej składników i wlej do jajek. Odstaw na co najmniej 6 godzin w temperaturze pokojowej (ja odstawiam na noc – jajka marynują się przez ok. 12 godzin).
- Marynatę możesz wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji jajek albo użyć jej jako sosu i dodać np. do podsmażonego makaronu ryżowego z warzywami (w wolnej chwili podrzucę przepis). Marynaty nigdy nie wylewam, zawsze znajduję dla niej zastosowanie.
- Przed podaniem pokrój jajka wzdłuż na pół, możesz też doprawić je pieprzem.