Jajka po japońsku – marynowane w sosie rybnym.

Jajka marynowane w sosie rybnym to wariacja na temat Momofuku eggs, czyli jajek marynowanych w sosie sojowym. Jedne i drugie są bardzo łatwą do przygotowania w domu i ujmująco uniwersalną przekąską, która świetnie sprawdzi się także w roli dodatku do rozmaitych dań. Wystarczy ugotować jajka na twardo, półtwardo lub miękko, obrać je ze skorupki i zanurzyć w przygotowanej zawczasu marynacie, zaczekać kilka godzin i gotowe! Marynata zmienia kolor zewnętrznej części białka na jasnobrązowy (do ciemnobrązowego), w zależności od tego, ile czasu jajka pływają w sosie. Czas marynowania determinuje również ich smak, a w szczególności słoność.

Marynowane jajka są doskonałą przystawką, ale też fajnym dodatkiem do wytrawnych misek w stylu buddha bowls, sałatek, zup, ryżu, makaronów i tak dalej. 

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym – SKŁADNIKI:

Jajka

  • 6 jajek (zerówki, wolny chów)
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka białego octu winnego

Marynata

  • 1 łyżka białego octu (u mnie: ocet z cydru, z miodem)
  • pół szklanki wody
  • 1/3 szklanki miodu
  • pół szklanki sosu rybnego
  • kopiasta łyżeczka gochugaru
  • kopiasta łyżeczka prażonego sezamu (u mnie: gomasio czyli prażony sezam z solą)

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym – PRZEPIS:

  1. Ugotuj jajka na twardo lub półtwardo. Do gotowania jajek (do wody) dodaj sól i łyżkę octu. Ugotowane jajka obficie przelej zimną bieżącą wodą.
  2. Jajka obierz ze skorupki i przełóż do miski (w całości). 
  3. Przygotuj marynatę ze wszystkich wymienionych wyżej składników i wlej do jajek. Odstaw na co najmniej 6 godzin w temperaturze pokojowej (ja odstawiam na noc – jajka marynują się przez ok. 12 godzin).
  4. Marynatę możesz wykorzystać do przygotowania kolejnej porcji jajek albo użyć jej jako sosu i dodać np. do podsmażonego makaronu ryżowego z warzywami (w wolnej chwili podrzucę przepis). Marynaty nigdy nie wylewam, zawsze znajduję dla niej zastosowanie.
  5. Przed podaniem pokrój jajka wzdłuż na pół, możesz też doprawić je pieprzem.

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym

Jajka po japońsku marynowane w sosie rybnym