Omlet z airfryera.
Pieką Państwo omlety we frajerze? Ja bardzo często, na przykład z marynowaną papryką, z serem i ziołami, z cukinią, ze szparagami albo tak jak dziś: z bobem i burratą. Pieczone omlety rosną jak na drożdżach! W razie potrzeby bób zastąp zielonym groszkiem, szpinakiem lub inną zieleniną, a burratę – mozzarellą albo innym serem.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.
Więcej przepisów na airfryer Wartmann znajdziesz tutaj.
Omlet z airfryera z bobem i burratą – SKŁADNIKI na 2 porcje (gruby omlet dzielony na pół):
- 7 jajek (wolny chów, rozmiar L)
- 300 g bobu (3 minuty gotowania, obrany ze skórki i zamrożony w lipcu, a dziś rozmrożony)
- 3 gałązki rozmarynu, listki posiekane
- mała burrata (125 g) albo mozzarella
- przyprawy roztarte w moździerzu: pół łyżeczki zielonego pieprzu i szczypta soli
- oliwa extra vergine do podania
Omlet z airfryera z bobem i burratą – PRZEPIS:
Wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, posiekany rozmaryn i wymieszaj trzepaczką. Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą i wlej masę jajeczną. Dorzuć bób i porwaną na kawałki burratę. Wstaw do airfryera i piecz 19 minut w temperaturze 160 stopni C. Skrop oliwą i gotowe!