Omlet w kwiatki z airfryera.
Airfryer to beztłuszczowa frytkownica, która jednak może więcej. I to sporo więcej! Airfryer zdecydowanie nie służy wyłącznie do pieczenia dietetycznych frytek. To kompaktowy, a zarazem pojemny (prawie 6 litrów) i bardzo lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także omlet, tartę, ser, farinatę, chlebowy placek, owsiankę, a nawet sernik i ciasto – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Airfryer działa w oparciu o gorące powietrze, które błyskawicznie się podgrzewa. Dzięki temu proces obróbki cieplnej jedzenia, które w nim przyrządzasz, zajmuje tak niewiele czasu. Jak to możliwe, że airfryer tak szybko piecze, a jednocześnie nie pali umieszczonych w nim produktów? Wszystko zależy od doboru właściwych ustawień, czyli czasu pieczenia i temperatury.
Kwiaty jadalne, takie jak kwiaty cukinii, dyni czy rukwi to bardzo delikatne składniki, a mimo to airfryer nie robi im krzywdy. By osiągnąć właściwy rezultat, tuż przed pieczeniem wystarczy skropić je oliwą – oliwa dociąży delikatne płatki kwiatów, dzięki czemu nawiew gorącego powietrza nie zmieni ich położenia, a kwiaty ładnie zapieką się w omlecie.
Komplet informacji o airfryerze, czyli mobilnym mini piekarniku znajdziesz w tym wpisie.
UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.
Omlet w kwiatki (z kwiatami cukinii i rukwi) – SKŁADNIKI na 2 porcję (cienki omlet):
- 10 jajek (zerówki, wolny chów, rozmiar L), po 5 sztuk na omlet
- ok. 12-14 zielonych szparagów (końcówki odłamane, szparagi posiekane, główki oddzielnie), po 6-7 sztuk na omlet
- 4 kwiaty cukinii z mini cukinkami (żeńskie), po 2 sztuki na omlet
- garść kwiatków rukwi
- przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka nasion kolendry, kopiasta łyżeczka suszonego tymianku, pół łyżeczki zielonego pieprzu, szczypta soli (połowa mieszanki przypraw na jeden omlet)
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine, po jednej na omlet
- oliwa extra vergine do podania
Omlet w kwiatki (z kwiatami cukinii i rukwi) – PRZEPIS:
- Przygotuj kolejno omlety i upiecz je w airfryerze jeden po drugim (maszyna mieści jeden omlet): wbij do miski jajka, dodaj przyprawy, łyżeczkę oliwy i wymieszaj trzepaczką.
- Dodaj posiekane szparagi (bez główek), wymieszaj.
- Patelnię przeznaczoną do używania w piekarniku lub inne podobne naczynie lekko natłuść ghee, masłem lub oliwą i wlej masę jajeczną.
- Dorzuć kwiaty cukinii w całości, główki szparagów i kwiatki rukwi, skrop oliwą. Wstaw do airfryera i piecz ok. 15-17 minut w temperaturze 160 stopni C, gotowe!