Smażone szparagi z harissą i jogurtem.

Smażone szparagi z harissą i jogurtem greckim to genialne połączenie! Proste, pyszne, pełne smaku. W sam raz na długi majowy weekend, w którym nie chodzi przecież o to, by spędzać czas przy garach. Cztery główne składniki, chwila w kuchni i gotowe.

Bardzo lubię harissę, ponieważ – choć jest piekielnie pikantna – dostarcza jednak innego typu ostrości niż czysta świeża lub suszona chili. Potrawa z dodatkiem harissy jest oczywiście ostra, a jednocześnie świeża i bardzo aromatyczna, jednak kluczowe jest to, że ostrość dodanej do dania we właściwej proporcji harissy w najmniejszym nawet stopniu nie przytłumia smaku pozostałych składników. Idealnym kontrapunktem dla szparagów z harissą jest kremowy (pełnotłusty) jogurt grecki, który doskonale równoważy całość. Doskonała aromatyczna oliwa (bardzo polecam super świeże trawiaste hiszpańskie oliwy z oliwek odmiany Royal) oraz chrupiące orzechy laskowe dopełniają całość. Dla nas taka miska to śniadanie idealne i znakomity początek dnia. W razie potrzeby, zamiast jogurtu użyj labneh, ricotty lub ewentualnie mascarpone.

Smażone szparagi z harissą i jogurtem

Smażone szparagi z harissą i jogurtem

Smażone szparagi z harissą i jogurtem

Smażone szparagi z harissą i jogurtem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 500 g zielonych szparagów 
  • 3 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • mała garść prażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • jogurt grecki (pełnotłusty, używam bałkańskiego) – około 300-400 g
  • łyżeczka harissy (pasty)
  • przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy gomasio (prażony sezam z solą i ziołami), ½ łyżeczki zielonego pieprzu (roztartego w moździerzu), 1 łyżeczka kminu rzymskiego (roztartego w moździerzu), 1 łyżeczka suszonego oregano  
  • duża garść listków mięty (odłóż najmniejsze listki)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (u mnie: boska oliwa z oliwek odmiany Royal z Esmeralda Verde)

Smażone szparagi z harissą i jogurtem – PRZEPIS:

  1. Odłam końcówki szparagów. Szparagi posiekaj na ukos w zgrabne kawałki (główki pozostaw w całości). Oliwki pokrój wzdłuż (na ukos) na połówki.
  2. W głębokiej patelni podgrzej trochę oliwy i wrzuć szparagi. Dodaj oliwki, przyprawy i suszone zioła. Przemieszaj, przykryj i smaż na niewielkim ogniu przez około 3-4 minuty. 
  3. Dodaj harissę i odrobinę wody. Przemieszaj, tak by kawałki szparagów pokryły się harissą.
  4. Na dno głębszych talerzy wyłóż porcję jogurtu i lekko rozprowadź po dnie.
  5. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj grubo posiekane listki mięty. 
  6. Szparagi wyłóż na jogurt. Całość skrop oliwą, posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i odłożonymi wcześniej listkami mięty, gotowe!

Smażone szparagi z harissą i jogurtem

Smażone szparagi z harissą i jogurtem

Smażone szparagi z harissą i jogurtem