La Comarcal Carmen 2020 – organiczny blend Bobal i Garnacha z Walencji.

La Comarcal Carmen 2020 DO Valencia

La Comarcal Viticultores to mikro projekt winiarski, za którym stoją dwaj zaprzyjaźnieni winemakerzy, a przy okazji lokalne gwiazdy nowej fali z regionu Walencji – Javi Revert i Victor Marqués. Winiarnia, założona w roku 2017 w górzystej wiosce Venta del Moro (DO Walencja), powstała z założeniem produkcji młodych, organicznych, ultra pijalnych win w stylu nawiązującym do tradycji starych górskich winnic regionu, opartych o ekologiczną uprawę winorośli, naturalną fermentację na rodzimych drożdżach i minimalny użytek siarki w procesie przetwarzania. Revert i Marqués w każdym aspekcie swojej pracy pozostają w opozycji do wielohektarowych monokultur winorośli, koncentrują uwagę na naturze i rolnictwie regeneracyjnym, poszukują najlepszych lokalizacji do odtwarzania nasadzeń rodzimych odmian w miejsce dominujących do niedawna szczepów międzynarodowych, dbają o zachowanie różnorodności biologicznej w winnicach i wokół nich, przywracając rolnictwo mieszane i dbając o nowe nasadzenia zagajników, krzewów, łąk jako ostoi dla lokalnej fauny i flory. 

La Comarcal Carmen 2020 DO Valencia

La Comarcal Carmen to ich limitowana flagowa czerwień, produkowana z uprawianych na glebach gliniasto-wapiennych odmian Bobal i Garnacha w równych proporcjach. Bobal pochodzi z działki Paraje de los Tolluelos (2 ha) posadzonej w 1965 roku na wysokości 650 m npm, a Garnacha z jeszcze mniejszej (1 ha) parceli na obrzeżach wioski Venta del Moro. Obydwie uprawy są certyfikowane jako organiczne.

Winifikacja w skrócie: owoce z ręcznego selektywnego zbioru, każda odmiana jest zbierana oddzielnie, staranna selekcja owoców w winnicy, fermentacja alkoholowa na rodzimych drożdżach z udziałem około połowy gron w postaci całych kiści, tłoczenie, fermentacja malolaktyczna w cementowym jaju o pojemności 1700 litrów, 12 miesięcy starzenia w betonie i butelkowanie bez filtracji. Rezultat? Wino o wyrazistym profilu. Przyjemnie pikantna, świeża, elegancka czerwień o śródziemnomorskim charakterze, czystym owocowym aromacie i okrągłych gładkich taninach. Czerwone owoce i śródziemnomorskie zioła sprawiają, że Carmen doskonale komponuje się z paellą, grillowanymi rybami i owocami morza.

Nazwa: La Comarcal Carmen Valencia 2020
Kraj: Hiszpania
Region: DO Valencia, Venta del Moro
Rodzaj: czerwone, wytrawne, ekologiczne
Szczepy: 50% Bobal, 50% Garnacha
Moc: 13,5%
Wino kupiliśmy w Hiszpanii

La Comarcal Carmen 2020 DO Valencia

La Comarcal Carmen 2020 DO Valencia

La Comarcal Carmen 2020 DO Valencia

La Comarcal Delmoro Tinto 2021

La Comarcal Delmoro Tinto 2021 z tego samego projektu Revert-Marqués to z kolei blend Garnacha i Syrah. Spontaniczna fermentacja, dojrzewanie przez 8 miesięcy w stalowych i betonowych zbiornikach, z 30% udziałem całych kiści. Bardzo dobre, gastronomicznie uniwersalne wino średniej budowy, aromaty owocowe ze szczyptą ziół i przypraw, w smaku wyraziste, z miękką taniną i lekko pikantną końcówką, świetna relacja jakości do ceny (w Hiszpanii w detalu około 10 EUR, w restauracjach około 20 EUR).

Nazwa: La Comarcal Delmoro 2021
Kraj: Hiszpania
Region: DO Valencia, Venta del Moro
Rodzaj: czerwone, wytrawne, ekologiczne
Szczepy: Garnacha i Syrah
Moc: 13%
Wino kupiliśmy w Hiszpanii

La Comarcal Delmoro 2021 DO Valencia

La Comarcal Delmoro 2021 DO Valencia

La Comarcal Delmoro 2021 DO Valencia

La Comarcal Delmoro 2021 DO Valencia

La Comarcal Delmoro 2021 DO Valencia