La Comarcal Carmen 2020 – organiczny blend Bobal i Garnacha z Walencji.
La Comarcal Viticultores to mikro projekt winiarski, za którym stoją dwaj zaprzyjaźnieni winemakerzy, a przy okazji lokalne gwiazdy nowej fali z regionu Walencji – Javi Revert i Victor Marqués. Winiarnia, założona w roku 2017 w górzystej wiosce Venta del Moro (DO Walencja), powstała z założeniem produkcji młodych, organicznych, ultra pijalnych win w stylu nawiązującym do tradycji starych górskich winnic regionu, opartych o ekologiczną uprawę winorośli, naturalną fermentację na rodzimych drożdżach i minimalny użytek siarki w procesie przetwarzania. Revert i Marqués w każdym aspekcie swojej pracy pozostają w opozycji do wielohektarowych monokultur winorośli, koncentrują uwagę na naturze i rolnictwie regeneracyjnym, poszukują najlepszych lokalizacji do odtwarzania nasadzeń rodzimych odmian w miejsce dominujących do niedawna szczepów międzynarodowych, dbają o zachowanie różnorodności biologicznej w winnicach i wokół nich, przywracając rolnictwo mieszane i dbając o nowe nasadzenia zagajników, krzewów, łąk jako ostoi dla lokalnej fauny i flory.
La Comarcal Carmen to ich limitowana flagowa czerwień, produkowana z uprawianych na glebach gliniasto-wapiennych odmian Bobal i Garnacha w równych proporcjach. Bobal pochodzi z działki Paraje de los Tolluelos (2 ha) posadzonej w 1965 roku na wysokości 650 m npm, a Garnacha z jeszcze mniejszej (1 ha) parceli na obrzeżach wioski Venta del Moro. Obydwie uprawy są certyfikowane jako organiczne.
Winifikacja w skrócie: owoce z ręcznego selektywnego zbioru, każda odmiana jest zbierana oddzielnie, staranna selekcja owoców w winnicy, fermentacja alkoholowa na rodzimych drożdżach z udziałem około połowy gron w postaci całych kiści, tłoczenie, fermentacja malolaktyczna w cementowym jaju o pojemności 1700 litrów, 12 miesięcy starzenia w betonie i butelkowanie bez filtracji. Rezultat? Wino o wyrazistym profilu. Przyjemnie pikantna, świeża, elegancka czerwień o śródziemnomorskim charakterze, czystym owocowym aromacie i okrągłych gładkich taninach. Czerwone owoce i śródziemnomorskie zioła sprawiają, że Carmen doskonale komponuje się z paellą, grillowanymi rybami i owocami morza.
Nazwa: La Comarcal Carmen Valencia 2020
Kraj: Hiszpania
Region: DO Valencia, Venta del Moro
Rodzaj: czerwone, wytrawne, ekologiczne
Szczepy: 50% Bobal, 50% Garnacha
Moc: 13,5%
Wino kupiliśmy w Hiszpanii
La Comarcal Delmoro Tinto 2021
La Comarcal Delmoro Tinto 2021 z tego samego projektu Revert-Marqués to z kolei blend Garnacha i Syrah. Spontaniczna fermentacja, dojrzewanie przez 8 miesięcy w stalowych i betonowych zbiornikach, z 30% udziałem całych kiści. Bardzo dobre, gastronomicznie uniwersalne wino średniej budowy, aromaty owocowe ze szczyptą ziół i przypraw, w smaku wyraziste, z miękką taniną i lekko pikantną końcówką, świetna relacja jakości do ceny (w Hiszpanii w detalu około 10 EUR, w restauracjach około 20 EUR).
Nazwa: La Comarcal Delmoro 2021
Kraj: Hiszpania
Region: DO Valencia, Venta del Moro
Rodzaj: czerwone, wytrawne, ekologiczne
Szczepy: Garnacha i Syrah
Moc: 13%
Wino kupiliśmy w Hiszpanii