Kanapki ze szparagami.
Kanapki ze szparagami czyli chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy (w razie potrzeby można ją zastąpić jaglaną, ryżową lub kukurydzianą), kremowy rozpuszczony ser i soczysta sałatka z surowych szparagów. Z podanych proporcji składników przygotujesz ciasto na 6-7 gofrów. Ser (Torta del Zújar) oraz sałatka z surowych szparagów wystarczą na 2-3 gofry. Świeże zielone i fioletowe szparagi z początku sezonu są przepyszne na surowo i właśnie tak je podaję. Tylko używając surowych szparagów osiągniesz efekt chrupkich i odświeżających pasków, składających się na sałatkę. Oczywiście, nie wyrzucaj tych fragmentów szparagów, których nie udało Ci się pokroić w paski – po prostu je zjedz :) Fioletowe szparagi to tylko opcja, zielone sprawdzą się równie dobrze.
Tortę krótko podpiekam w airfryerze, by miała jeszcze bardziej kremowy środek. Możesz to zrobić również w piekarniku, ale airfryer ma tę przewagę, że nie trzeba go rozgrzewać, dzięki czemu ser jest gotowy szybciej. Beztłuszczowa frytkownica doskonale sprawdza się między innymi do takich czynności, jak pieczenie/podgrzewanie jednego ze składników posiłku. Nie musisz rozgrzewać piekarnika, a pożądany efekt osiągasz nieporównanie szybciej, dzięki czemu – przy okazji – oszczędzasz nie tylko czas, ale i energię.
Airfryer Wartmann (beztłuszczowa frytkownica) to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, ziemniaki czy bataty), owoce, rybę, mięso, a także tartę, chlebowy placek lub owsiankę – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika airfryera pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Kanapki ze szparagami – SKŁADNIKI:
Gofry
- 200 g mąki z ciecierzycy (u mnie tym razem: 180 g mąki z ciecierzycy + 20 g mąki ryżowej, ponieważ tej pierwszej mi zabrakło)
- 200 ml gazowanej wody mineralnej
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli, roztartej w moździerzu (u mnie: różowa himalajska)
- 2 jajka (zerówka, rozmiar L, wolny chów)
- 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
- szczypta płatków ostrej chili
- po jednej łyżeczce czarnego pieprzu, suszonego rozmarynu i suszonego estragonu, roztartego w moździerzu
- olej do natłuszczenia gofrownicy (opcjonalnie)
- ser (np. Torta del Zújar); może być też burrata, mozzarella, kremowy twaróg, etc. – tych serów nie trzeba, rzecz jasna, podgrzewać
- po jednej garści oliwek Kalamata i zielonych
- łyżka listków świeżego cząbru lub tymianku
Sałatka
- 14 – 16 szparagów (u mnie: fioletowe i zielone)
- garść listków młodej kolendry
- oliwa extra vergine
Kanapki ze szparagami – PRZEPIS:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól, pozostałe przyprawy i suszone zioła. Ghee lub masło klarowane rozpuść na patelni i odstaw, by nieco przestygło.
- W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą do pełnego połączenia składników.
- Do suchych składników dodaj rozbełtane jajka z wodą oraz roztopione ghee (lub masło). Wymieszaj do połączenia składników. Nie mieszaj zbyt dokładnie, wystarczy, by składniki tylko się połączyły. Odstaw ciasto na 15 minut, by odpoczęło.
- Włącz i nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju i kolejno piecz gofry. Dużą łyżką nakładaj porcje ciasta na kratkę i piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. Czas pieczenia każdorazowo zależy od modelu gofrownicy, u mnie trwa to ok. 12 minut.
- W tym czasie przygotuj sałatkę: usuń łuski ze szparagów i odetnij główki. Szparagi pokrój na długie paski, używając obieraczki do warzyw. Przełóż do miski. Dodaj do nich główki pokrojone wzdłuż na połówki lub ćwiartki oraz listki kolendry.
- W airfryerze podgrzej tortę (15 minut w temperaturze 180 stopni C).
- Na gofrach rozłóż oliwki porwane w palcach na mniejsze kawałki. Odkrój górną część (pokrywkę) torty i wyłóż na gofry po porcji rozpuszczonego gorącego sera. Gofry posyp listkami cząbru lub tymianku.
- Do miski ze szparagami wlej trochę oliwy, przemieszaj palcami i od razu nałóż porcje na gofry, gotowe!