Bataty pieczone z porzeczkami w beztłuszczowej frytkownicy.

Airfryer Wartmann to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, marchew czy bataty), owoce, rybę, mięso, a nawet owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Naturalnie słodkawe, kremowe bataty z soczyście kwaskowatymi porzeczkami, upieczone w beztłuszczowej frytkownicy to pyszna błyskawiczna przystawka, która może być również nietuzinkowym w 100% roślinnym, lekkim i zdrowym deserem. W podanym czasie bataty idealnie miękną i ładnie się rumienią, a porzeczki zamieniają się w gęsty owocowy sos z całymi cząstkami owoców. Na koniec dodaję już tylko mały chlust oliwy, pistacje i gotowe!

W przepisie używam działkowych czerwonych porzeczek zamrożonych latem, których przed pieczeniem nie rozmrażam. Wyjmuję je z zamrażarki chwilę wcześniej tylko po to, by można było nałożyć je łyżką na bataty. Dzięki temu, że bataty zapiekam z nierozmrażanymi wcześniej owocami, porzeczki zachowują jako taki kształt, nie zamieniają się w całości w dżem i puszczają relatywnie mało soku – o taki efekt chodzi.

Sprawdź też: Pyszne ziemniaki z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami w beztłuszczowej frytkownicy – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 średnie bataty
  • kilka łyżek czerwonych porzeczek (u mnie: działkowe, zamrożone latem)
  • oliwa extra vergine
  • garść pistacji lub dowolnych innych orzechów, posiekanych

Bataty pieczone z porzeczkami w beztłuszczowej frytkownicy – PRZEPIS:

  1. Bataty starannie wyszoruj, osusz i przekrój na pół.
  2. Połówki batatów ułóż w airfryerze (kratkę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia) i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Po 30 minutach wyjmij koszyk z batatami z frytkownicy, na połówki batatów wyłóż porzeczki, wstaw ponownie do airfryera i piecz jeszcze przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
  4. Przełóż upieczone bataty na talerze, skrop sokiem z porzeczek, który zebrał się na papierze do pieczenia oraz oliwą i posyp grubo posiekanymi pistacjami. 

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami

Bataty pieczone z porzeczkami