Ziemniaki pieczone z porzeczkami i miodem.
Łagodny smak i tekstura ziemniaka sprawiają, że doskonale łączy się z bardziej wyrazistymi składnikami. Ziemniak z otwartymi ramionami przyjmie zarówno harissę i pikantne przyprawy, jak też miód czy słodko-kwaśne owoce.
Pieczone ziemniaki bardzo lubią się z miodem (polecam: miodowe ziemniaki z kurkumą, pieczone ziemniaki z agrestem), a dodatek pękających od soku czerwonych porzeczek wspaniale podbija całość, dodając zapiekance nietuzinkowych słodko-kwaśnych nut. Do tego obowiązkowy rozmaryn i kilka podstawowych przypraw. Tylko tyle wystarczy, by tak upieczone ziemniaki znikały w okamgnieniu. Jeżeli lubisz placki ziemniaczane z cukrem lub z konfiturami z kwaśnych owoców, nie dziw się temu połączeniu, tylko leć po porzeczki zanim skończy się sezon, bo pieczone ziemniaki z porzeczkami i miodem smakują po prostu genialnie!
Jeżeli zastąpisz miód roślinnym syropem (z daktyli, z agawy, etc.) zapiekanka będzie wegańska.
Ziemniaki pieczone z porzeczkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 1 kg drobnych młodych ziemniaków (tzw. groszek)
- ok. 200-300 g czerwonych porzeczek
- 2-3 łyżki płynnego miodu (tu: kasztanowy)
- chlust oliwy extra vergine
- kilka gałązek świeżego rozmarynu (2-3)
- po 1 łyżeczce czarnej gorczycy, czarnego pieprzu i nasion fenkułu (kopru włoskiego), roztartych w moździerzu
- łyżeczka soli roztarta w moździerzu
- świeżo starta gałka muszkatołowa
Ziemniaki pieczone z porzeczkami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Oczyść i wyszoruj ziemniaki. Większe sztuki przekrój na połówki. Przełóż do miski.
- Dodaj miód kasztanowy, oliwę, posiekane listki rozmarynu, sól oraz przyprawy roztarte w moździerzu.
- Starannie wymieszaj, tak by warzywa pokryły się oliwą i przyprawami, po czym przełóż do naczynia do zapiekania wyłożonego pergaminem i wstaw do piekarnika na ok. godzinę. Czas pieczenia zależy m.in. od odmiany ziemniaków, dlatego warto kontrolować stan zapiekanki.
- Gdy warzywa będą gotowe, dodaj porzeczki (z szypułkami lub bez) i wstaw całość do piekarnika na kilka minut (ok. 5-10). Nie trzymaj owoców w piekarniku zbyt długo – wystarczy, że popękają, ale zachowają jako taką formę. Podaj od razu z porcją dobrze schłodzonej maślanki lub kefiru.
Sprawdź też inne przepisy na ziemniaki.