Ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą.
Kto nie lubi pieczonych ziemniaków? Nikogo nie widzę… :-) Ja je uwielbiam i najczęściej zapiekam, ponieważ to zdecydowanie najlepszy sposób przyrządzania tych niepozornych, ale przepysznych bulw. Cały urok eksperymentowania z ziemniakami polega na tym, że za sprawą rozmaitych dodatków, które czasem mogą wydawać się zaskakujące, łatwo można nadać im wielowymiarowego smaku, a przy okazji nawet zmienić ich kolor.
Faworytem zeszłego roku były obłędne ziemniaki pieczone w balsamico, zaraz po nich pieczone ziemniaki z kawiorem, a z początkiem nowego mam dla Was taki pomysł: ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą.
Zainspirował mnie do tego przegląd zawartości spiżarni, dzięki czemu przypomniałem sobie o znakomitym miodzie kupionym w Tallinie – z hojnym dodatkiem kurkumy, o pięknej złocistej barwie i konsystencji masła orzechowego. Brak miodu z kurkumą to jednak żaden problem – łatwo możesz go zastąpić. Wystarczy, że dodasz do ziemniaków ok. 2-3 łyżki płynnego miodu (albo 1 kopiastą łyżkę gęstego miodu, np. mniszkowego) wraz z 2 łyżeczkami sproszkowanej kurkumy (albo 1 łyżeczką, jeśli używasz 1 łyżki gęstego miodu) i wymieszasz, łącząc wszystkie składniki.
Ziemniaki pięknie zapiekają się na złoto dzięki słodkiemu dodatkowi, a przyprawy nadają im nie tylko wybornego smaku, ale też fajnego, ciepłego koloru. W ten sam sposób możesz przyrządzić każde ziemniaki, także starsze – wystarczy, że pokroisz je na mniejsze kawałki. Pieczone ziemniaki możesz podać jako samodzielne danie albo dodatek do ryby lub białego mięsa.
Ziemniaki z miodem i kurkumą to bulwy szczęścia i optymizmu, które każdego wprawią w dobry nastrój :-)
Ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- ok. 750 g młodych ziemniaków, tu: francuskie (lub dowolnych innych)
- 1 kopiasta łyżka miodu z kurkumą
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- pieprz utłuczony w moździerzu
- sól
- oliwa extra vergine
Ziemniaki pieczone z miodem i kurkumą – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dokładnie wyszoruj i osusz ziemniaki.
- Do dużej miski przełóż miód z kurkumą, kurkumę, kmin, sól, 3 szczypty utłuczonego w moździerzu pieprzu oraz wlej chlust oliwy. Wymieszaj i nie przejmuj się, jeśli miód nie połączy się dokładnie z oliwą.
- Ziemniaki przekrój na połówki (ziemniaki o podłużnym kształcie przekrój wzdłuż) i przełóż do miski z miodem i przyprawami.
- Całość dokładnie wymieszaj dłońmi (kurkuma mocno farbuje, dlatego możesz użyć gumowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością).
- Przełóż zawartość miski do naczynia do zapiekania. Wcześniej możesz wyłożyć naczynie papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika na około 45-50 minut. Podawaj gorące.
z miodem musząbyć przepyszne :)
obrac ziemniaki ze skorki?
Młodych nie trzeba obierać (zimą – np. pod Halą Mirowską – dostępne są ziemniaki francuskie lub cypryjskie), stare – tak.
Skoro z daktylami dobrze smakują, to czemu by nie spróbować z miodem i kurkumą. Zwłaszcza że kurkuma to samo zdrowie.
To prawda:-) A przy okazji, zrób takie daktyle:-) https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/daktyle-z-pieca-z-chrustem-z-ricotty-i-czekolada/
właśnie jemy – rewelacja!!! a przygotowanie to 10 minut, cudo :)
Proste rzeczy smakują najlepiej:-)
Ja zawsze dodaje kawalek swiezej kurkumy do gotowania ziemniakow. Maja zloty kolor i lepszy ,slodszy smak?
ps.swieza,ekologiczna kurkuma jest w sklepach Organic Farma Zdrowia
Mozna taka kupic w supermarketach,ale pochodzi z Chin i nie wiadomo,jaką chemie zawiera.
Ile soli dać?
Ilość soli to kwestia subiektywna. Ja dodaję zwykle 1 dużą szczyptę. Można dodać więcej.
thx
Przepyszne, już dwa razy zrobiłam w te kilka dni i będę robić w wielu miodowych wersjach. Dodałam cząber, pycha.