• kilka świeżych daktyli (tu: 7 dużych, izraelskich)
  • kawałek sezonowanej ricotty
  • kawałek dobrej czekolady (najlepiej czekolada do wypieków)
  • oliwa z pomarańczą extra vergine (albo zwykła)

Pieczone daktyle z chrupiącą ricottą i odrobiną gorzkiej czekolady.

Ten prosty przepis składa się z tylko czterech składników. Postaraj się użyć daktyli możliwie najlepszej jakości oraz tak dużych, jakie tylko uda Ci się zdobyć (ZOBACZ).

Twarda sezonowana ricotta (ZOBACZ) należy do suchych serów, dlatego świetnie nadaje się do uzyskania efektu chrustu. Starte wiórki nie roztapiają się w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury, tylko ładnie spiekają się i stają się chrupkie. Jeśli nie masz ricotty, możesz użyć innego sera o podobnych właściwościach – dobrze sprawdzi się tu choćby parmezan. Jeśli wolisz roztopiony, ciągnący się ser – śmiało, użyj miękkiego gatunku, to będzie Twoja wersja tej przekąski:-)

Użyłem hiszpańskiej oliwy z pomarańczą, która dodaje całości świetnego owocowego aromatu, ale oczywiście możesz zastąpić ją zwykłą oliwą extra vergine dobrej jakości. Najlepiej sprawdzi się tu również dobrej jakości czekolada do wypieków (UŻYŁEM TAKIEJ), która nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków. Możesz zastąpić ją klasyczną gorzką czekoladę dobrej jakości – przed zakupem koniecznie sprawdź jej skład (O JAKOŚCI CZEKOLADY – LINK).

Daktyle z pieca L_06

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Do naczynia do zapiekania wlej trochę oliwy i natłuść nią dno i ścianki. Podziel daktyle na połówki, usuń pestki i ułóż owoce w naczyniu.

3. Zetrzyj na tarce niewielką ilość twardej ricotty.

4. Do każdej połówki daktyla włóż porcje sera. Bezpośrednio nad naczyniem z daktylami zetrzyj niewielką ilość czekolady. Czekolada pełni tu rolę przyprawy, więc nie powinno jej być zbyt dużo.

5. Skrop daktyle oliwą i wstaw na środkowy poziom piekarnika na ok. 15 minut. Po kwadransie przełóż naczynie pod górną grzałkę i zapiekaj jeszcze 5 minut, aż ser ładnie się zrumieni i będzie chrupiący.

Smacznego!

Daktyle z pieca L_02

Daktyle z pieca L_03

Daktyle z pieca L_05