- MASA PRALINKOWA:
- 70 g orzechów laskowych w czekoladzie (Raw Cocoa)
- 70 g morwy w czekoladzie (Raw Cocoa)
- 120 g daktyli (tu: świeże irańskie)
- 25 g płatków kokosowych (można zastąpić wiórkami)
- 60 g mąki kokosowej
- 100 g czekolady kawowej (Raw Cocoa)
- 3 łyżki nierafinowanego bio oleju (masła) kokosowego
- laska wanilii
- dowolne orzechy do dekoracji (opcjonalnie)
- POLEWA:
- 100 g czekolady kawowej (Raw Cocoa)
Pralinki czekoladowe z bakaliami, które błyskawicznie przygotujesz samodzielnie w domu.
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 17 pralinek (tu: w formie kostek – 9 sztuk oraz mini muffinów – 8 sztuk).
Wykorzystane do zrobienia tych pralinek czekolady i bakalie w czekoladzie Raw Cocoa nie zawierają mleka ani białego rafinowanego cukru.
Dosładzane są jedynie cukrem palmowym, czyli odparowanym sokiem z palmy kokosowej.
PRZEPIS:
1. Orzechy laskowe i morwy w czekoladzie posiekaj i wrzuć do miski.
2. Daktyle wypestkuj, porwij na małe kawałki i wrzuć do miski.
3. Płatki kokosowe posiekaj i razem z wanilią i mąką kokosową dodaj do miski.
4. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuść w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody) i wlej do miski z bakaliami.
5. Wymieszaj wszystko dokładnie do pełnego połączenia składników.
6. Gotową masę przełóż do foremek.
7. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę na polewę.
8. Rozpuszczoną czekoladę wyłóż łyżeczką na masę pralinkową w foremkach i rozprowadź po całej powierzchni. Pralinki możesz dodatkowo udekorować dowolnymi bakaliami.
9. Wstaw na noc do lodówki.
10. Wyjmij pralinki z foremek i podawaj. Możesz je przechowywać w lodówce do 7 dni (ZOBACZ).
Smacznego!
Gdzie można dostać foremki do małych muffinków?
Kupiłem w makro
Miła odmiana wyobrazić sobie smak takiej małej czekoladowej pralinki. Dość mam ciast, za rok nic nie piekę;)
po prostu świetne pralinki!
W rzeczy samej:-)
Składniki drogie, ale efekt pierwsza klasa
Idealne!
Kiedy widzę słodycze to kwiczę… ;)
Pięknie wyglądają
Zazdroszczę Ci i pomysłów i wykonania :D
Po czym poznać dobry olej kokosowy?
Najprościej rzecz ujmując, nie może być zbyt tani. Niska cena to pierwszy sygnał ostrzegawczy. Olej kokosowy w postaci stałej powinien mieć biały kolor i intensywnie pachnieć kokosem. Powinien też być oznaczony jako organiczny i nierafinowany. Oleje rafinowane i bezzapachowe są nic niewarte. Pozdrawiam
Takie na jeden raz <3 mniam