- duży stek z tuńczyka (ok. 600 g)
- 3 bataty
- pęczek rukwi wodnej
- 2-3 garście oliwek
- 2 szalotki
- 4 pomidory
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Stek z tuńczyka, puree z batata i sałatka z rukwi wodnej.
Nie mogłem przejść obojętnie obok pięknego kawałka tuńczyka, który wpadł mi w oko w lizbońskim Mercado da Ribeira. Efekt: serię wpisów Gotowanie w Barcelonie uzupełnia jeden z gotowania FiKa w Lizbonie.
Po całkiem intensywnym (jak na zasłużony urlop) gotowaniu w Barcelonie, przyszła pora na większą dawkę chillu. Nasza lizbońska miejscówka miała wprawdzie kuchnię z indukcją, zlewozmywakiem i lodówką, ale znów zabrakło między innymi deski do krojenia, łopatki czy innego przydatnego urządzenia do przewracania czegokolwiek na patelni, a blat „roboczy” był – jak na moje potrzeby – wielkości znaczka pocztowego.
Był za to sprzęt niewątpliwie najważniejszy. Jakieś 5 minut minęło, nim wyczaiłem, w jaki sposób użyć prezentującego wyższy poziom kosmicznej technologii otwieracza do wina, który w szafce kuchennej umiejscowiono na honorowym miejscu. Grunt to odpowiednio uszeregować priorytety, w końcu do wina można zjeść po prostu kawałek któregoś z doskonałych portugalskich serów z niepasteryzowanego mleka, a na coś bardziej na gorąco wyskoczyć do knajpki za rogiem.
Kiedy podczas obowiązkowej (i jak się okazało nie jedynej) wizyty w położonym nieopodal naszego lokum, największym w Lizbonie targu Mercado da Ribeira wpadł mi w oko piękny kawał tuńczyka na steki, w jeszcze piękniejszej cenie (12 EUR za kilogram), nie mogłem powstrzymać się od zakupu solidnego 600 g kawałka tego pysznego mięsa.
Pozostało tylko na szybko wymyśleć proste danie i zrobić zakupy na stoiskach z warzywami, ulokowanymi w centralnej części targu.
Nie miałem czasu, ochoty ani możliwości, by jakoś specjalnie kombinować, więc jest bez szaleństw: tu najważniejsza jest ryba. Soczysty, surowy w środku stek z tuńczyka. Tak wygląda (moje) kulinarne niebo…
PRZEPIS:
1. Obierz bataty ze skóry, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
2. W międzyczasie przygotuj sałatkę – w misce wymieszaj rukiew wodną, drobno posiekaną szalotkę, pomidory pokrojone w niewielkie kawałki oraz oliwki (wcześniej usuń z nich pestki) i oliwę.
3. Ugotowane bataty odcedź i rozgnieć na puree z dodatkiem pieprzu i niewielkiej ilości oliwy.
4. Oprószony solą i pieprzem oraz podzielony na pół stek (czyli od teraz steki) smaż z dwóch stron na rozgrzanej natłuszczonej patelni przez ok. 2-3 minuty (w zależności od grubości) z każdej strony. Mięso powinno pozostać w środku różowe.
5. Na talerze wyłóż porcje puree, na nim ułóż steki i dodaj trochę sałatki. Całość skrop odrobiną oliwy.
Smacznego!
Piękny stek, smacznego!
Pycha
Rukiew jest bomba!!
Piękny tuńczyk, piękna cena ;)
Taki stek to marzenie
Proste, a zjadłabym to chętniej niż te wszystkie świąteczne wynalazki. Mam już dość, czekam aż otworzą moją siłownię w sobotę i pójdę się poruszać;)
Gdybym miała dostęp do takich tuńczyków, jadłabym je do znudzenia, uwielbiam
Szczęściarz z Ciebie;)
Lizbona jest taka piękna…
Mniam, zabieram całą porcję
Czy u nas tuńczyki nie mogłyby kosztować tyle samo?
Uwielbiam takie posiłki :D
Fajne wakacje:D
Bardzo podoba mi się seria gotowanie na wakacjach, mam nadzieję, że będzie więcej!
Cudowny stek!
Świetne rzeczy tu dajesz :)
:-) dzięki
Czuję, że w Lizbonie smakowałoby mi wszystko, chociaż ryb nie lubię;) Mam nadzieję, że kiedyś tam pojadę
Dobre, dobre :-)
Super tuna :-)
Czy my w Polsce doczekamy kiedyś takich targów? Heh…
Lizbona!!!
Jaka piękna ryba, chciałabym kiedyś zjeść coś takiego prosto z targu:)
Uwielbiam rukiew
Super danie
Rukiew wodna jest przepyszna
great blog!
Taki tuńczyk to marzenie!
Gratuluję bloga, świetna strona:)
Czy bataty za 10 zł kilo to dobra cena?
Tak, dobra.
Uwielbiam tuńczyka, chociaż ponoć jest niezdrowy…przynajmniej w nadmiarze
Pycha stek
PYSZNOŚCI
Yummy:)
Tuńczyk!!!
Amazing!
Superancki stek
Czadowo
Gdzie w Warszawie mogę kupić rukiew? Albo czym zastąpić?
Awesome tuna
Najlepiej, tuńczyka mogę jej w każdych ilościach, chociaż mówią, że to niezdrowo…
Jakie to musiało być dobre
W Portugalii bataty smakują inaczej. LEPIEJ.
Uwielbiam jeść tuńczyka w południowych krajach, smakuje zupełnie inaczej niż w polsce
Tuńczyk to moja ulubiona ryba, mógłbym jeść steki codziennie, gdyby nie alerty o metalach ciężkich :(