Dynia duszona w pomidorach.
Niby jeszcze lato, a u Majlertów już jesień! Dyń w sprzedaży coraz więcej, w tym nasze ulubione małe dyńki mandarynkowe, które skończą się najpóźniej w połowie września, więc z gotowaniem nie ma co zwlekać. Dynie duszone w pomidorach to jeszcze jeden pyszny roślinny jednogarnkowy przepis, w którym królują dwa wspaniałe sierpniowe składniki: gruntowe pomidory i dynie prosto z pola. Maleńkie dynie mandarynkowe długo duszą się w aromatycznym i pełnym smaku sosie pomidorowym, aż odpowiednio zmiękną. Cała filozofia.
Dynie mandarynkowe doskonale sprawdzają się w tym przepisie nie tylko z uwagi na swój kieszonkowy rozmiar, ale też cienką jadalną skórkę, która idealnie mięknie podczas gotowania. W podobny sposób możesz przygotować również łatwiej dostępną dynię Hokkaido (lub dynie innych odmian), choć większe sztuki trzeba będzie rzecz jasna pokroić na mniejsze kawałki. Tradycyjnie, jeżeli nie masz pod ręką Pimentonu, zastąp go ostrą i słodką mieloną papryką.
Dynia duszona w pomidorach – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 3 duże pomidory malinowe (gruntowe)
- 4 małe dynie mandarynkowe (ok. 500 g)
- biała cebula
- kopiasta łyżeczka łagodnego Pimentonu, czyli wędzonej papryki (Pimenton dulce)
- pół łyżeczki ostrego Pimentonu, czyli wędzonej papryki (Pimenton picante)
- łyżeczka nasion fenkułu (kopru włoskiego)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
- łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- 2 duże szczypty soli, roztarte w moździerzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 gałązki rozmarynu
- duża garść grubo posiekanej kolendry
- oliwa extra vergine
Dynia duszona w pomidorach – PRZEPIS:
- W garnku lub głębokiej patelni lekko rozgrzej oliwę i dodaj posiekaną cebulę.
- Obierz pomidory ze skórki, pokrój na kawałki i dodaj do zeszklonej cebuli.
- Dynie mandarynkowe pokrój na połówki i łyżką usuń gniazda nasienne (nie trzeba obierać dyń ze skóry).
- Część pomidorów rozgnieć łyżką. Dodaj do sosu przyprawy i posiekany rozmaryn.
- Dodaj połówki dyni i zanurz je w sosie.
- Duś na wolnym ogniu przez ok. 45-50 minut. Gotuj bez przykrycia, by część wody odparowała, a gotowy sos był gęstszy.
- Na koniec wmieszaj do sosu kolendrę i skrop całość oliwą.
- Podaj sauté albo z dodatkiem quinoa, ryżu, makaronu, pieczywa, etc.