Colombo Arnsburger Verdelho Reserva.
Justino’s Madeira Wines S.A. to producent z Wyspy Wiecznej Wiosny, doskonale znany każdemu miłośnikowi wzmacnianego wina Madera. Justino’s jest jednym z najstarszych producentów wina na Maderze, którego historia sięga 1870 roku, a jednocześnie jednym z najbardziej dynamicznych. To w znacznej mierze zasługa Juana Teixeiry, genialnego głównego enologa, a zarazem dyrektora generalnego Justino’s, który jest związany z firmą od przeszło 20 lat. Juan wniósł do Justino’s bezcenny kapitał w postaci pasji i zamiłowania do wdrażania innowacji, nie tracąc przy tym z oczu historii, tradycji i autentyczności, które od zawsze charakteryzują wina z Madery.
Justino’s wytwarza znakomite, wielokrotnie nagradzane madery w szerokim wyborze (zobacz), a ich frasqueiras, colheitas (cztery produkowane z białych odmian – Sercial, Verdelho, Boal i Malvasia oraz jedna z Tinta Negra), single casks i starzone 10-letnie odmianowe madeiras nie mają sobie równych. Ambicje Justino’s na maderach jednak się nie kończą, a producent próbuje swoich sił również w segmencie klasycznych win wytrawnych, które trafiają na rynek pod marką COLOMBO. Jednym z nich jest Colombo Branco Reserva 2021 DOP Madeirense, biały wytrawny blend Arnsburger i Verdelho.
Verdelho pochodzi z upraw zlokalizowanych w południowej części wybrzeża Madery (z okolic Calheta, São Vicente i Câmara de Lobos), a Arnsburger z plantancji położonych w północnej części wyspy, na obszarze Arco de São Jorge. Verdelho jest jednym z najpopularniejszych szczepów na Maderze, z którego powstają przede wszystkim znakomite półwytrawne madeiras. Niemiecki Arnsburger to z kolei krzyżówka dwu klonów Rieslinga, odmiana stworzona w 1939 roku przez Heinricha Birka i nazwana na cześć opactwa Arnsburg w Wetterau dla podkreślenia wpływu Cystersów na rozwój niemieckiego winiarstwa, zaszczepiona na Maderze w latach ‘90 ubiegłego stulecia.
Verdelho i Arnsburger są winifikowane oddzielnie według tej samej metody. Owoce z typowych dla Madery małych rozproszonych plantacji, z ręcznego zbioru, są starannie odszypułkowywane i poddawane miękkiemu tłoczeniu w prasie pneumatycznej, po czym moszcz klaruje się statycznie w temperaturze 10°C przez 24 godziny. Wino jest fermentowane częściowo (50%) w nowych beczkach z francuskiego dębu, a częściowo w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury (pomiędzy 14° a 16°C), stabilizowane i filtrowane przed butelkowaniem.
Colombo Arnsburger Verdelho Reserva prezentuje jasną cytrusową barwę i owocowo-kwiatowy aromat z dominującymi nutami białych brzoskwiń i owoców tropikalnych (satsuma, limonka). Na podniebieniu intensywne i wyraziste, świeże, o średnim body, świetnej mineralnej strukturze i dobrej równowadze między owocowością a kwasowością. Elegancki, przyjemnie trwały finisz z lekko pikantną ziołową końcówką. Bardzo dobre sauté jako aperitif lub dodatek do sałatek, lekkich potraw z ryb i owoców morza, typowych dla kuchni Madery.
Nazwa: Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 DOP Maderiense (Justino’s)
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: Arnsburger, Verdelho
Moc: 12,5%
Edycja limitowana: 1300 ręcznie numerowanych butelek (121)
Wino otrzymane do degustacji od producenta