Colombo Arnsburger Verdelho Reserva.

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense

Justino’s Madeira Wines S.A. to producent z Wyspy Wiecznej Wiosny, doskonale znany każdemu miłośnikowi wzmacnianego wina Madera. Justino’s jest jednym z najstarszych producentów wina na Maderze, którego historia sięga 1870 roku, a jednocześnie jednym z najbardziej dynamicznych. To w znacznej mierze zasługa Juana Teixeiry, genialnego głównego enologa, a zarazem dyrektora generalnego Justino’s, który jest związany z firmą od przeszło 20 lat. Juan wniósł do Justino’s bezcenny kapitał w postaci pasji i zamiłowania do wdrażania innowacji, nie tracąc przy tym z oczu historii, tradycji i autentyczności, które od zawsze charakteryzują wina z Madery.

Justino’s wytwarza znakomite, wielokrotnie nagradzane madery w szerokim wyborze (zobacz), a ich frasqueiras, colheitas (cztery produkowane z białych odmian – Sercial, Verdelho, Boal i Malvasia oraz jedna z Tinta Negra), single casks i starzone 10-letnie odmianowe madeiras nie mają sobie równych. Ambicje Justino’s na maderach jednak się nie kończą, a producent próbuje swoich sił również w segmencie klasycznych win wytrawnych, które trafiają na rynek pod marką COLOMBO. Jednym z nich jest Colombo Branco Reserva 2021 DOP Madeirense, biały wytrawny blend Arnsburger i Verdelho.

Verdelho pochodzi z upraw zlokalizowanych w południowej części wybrzeża Madery (z okolic Calheta, São Vicente i Câmara de Lobos), a Arnsburger z plantancji położonych w północnej części wyspy, na obszarze Arco de São Jorge. Verdelho jest jednym z najpopularniejszych szczepów na Maderze, z którego powstają przede wszystkim znakomite półwytrawne madeiras. Niemiecki Arnsburger to z kolei krzyżówka dwu klonów Rieslinga, odmiana stworzona w 1939 roku przez Heinricha Birka i nazwana na cześć opactwa Arnsburg w Wetterau dla podkreślenia wpływu Cystersów na rozwój niemieckiego winiarstwa, zaszczepiona na Maderze w latach ‘90 ubiegłego stulecia.

Verdelho i Arnsburger są winifikowane oddzielnie według tej samej metody. Owoce z typowych dla Madery małych rozproszonych plantacji, z ręcznego zbioru, są starannie odszypułkowywane i poddawane miękkiemu tłoczeniu w prasie pneumatycznej, po czym moszcz klaruje się statycznie w temperaturze 10°C przez 24 godziny. Wino jest fermentowane częściowo (50%) w nowych beczkach z francuskiego dębu, a częściowo w kadziach ze stali nierdzewnej z kontrolą temperatury (pomiędzy 14° a 16°C), stabilizowane i filtrowane przed butelkowaniem.

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva prezentuje jasną cytrusową barwę i owocowo-kwiatowy aromat z dominującymi nutami białych brzoskwiń i owoców tropikalnych (satsuma, limonka). Na podniebieniu intensywne i wyraziste, świeże, o średnim body, świetnej mineralnej strukturze i dobrej równowadze między owocowością a kwasowością. Elegancki, przyjemnie trwały finisz z lekko pikantną ziołową końcówką. Bardzo dobre sauté jako aperitif lub dodatek do sałatek, lekkich potraw z ryb i owoców morza, typowych dla kuchni Madery.

Nazwa: Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 DOP Maderiense (Justino’s)
Kraj: Portugalia
Region: Madeira
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: Arnsburger, Verdelho
Moc: 12,5%
Edycja limitowana: 1300 ręcznie numerowanych butelek (121)
Wino otrzymane do degustacji od producenta

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense

Colombo Arnsburger Verdelho Reserva 2021 Branco DOP Madeirense