Justino’s Madeira Wines w Caniço, Madera.

Justino’s Madeira Wines nie przyjmuje gości, więc tym bardziej doceniamy, że Juan (dyrektor handlowy) znalazł dla nas chwilę wolnego. Sekretariat najpierw uprzejmie nam odmówił, bo pandemia i tak dalej, a kilka dni później ustaliliśmy datę spotkania.

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino’s Madeira Wines

Do siedziby Justino’s nie jest łatwo trafić, firma mieści się w parku handlowym na wzgórzu na obrzeżach Caniço, które jest trzecim największym miastem Madery. Nawigacja ignorowała tę lokalizację, bo cóż interesującego może znajdować się w Parque Industrial Da Cancela?

Justino’s Madeira Wines SA to jeden z największych producentów madery, obecny na rynkach 30 krajów świata. Firma w obecnej formie prawnej istnieje od 1953, ale jej początki sięgają 1870, kiedy to działała jako prywatna firma rodzinna, znana pod nazwą Justino Henriques. Tym samym, Justino’s ​​jest jednym ze starszych producentów i eksporterów madeiras pod szyldem rozpoznawanym w wielu regionach globu, w tym nawet w Polsce, gdzie dobrej jakości madera wciąż jest trunkiem mało znanym i ultra niszowym.

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Historia

Justino’s założył Justino Henrique Freitas, a w skład nowego przedsiębiorstwa weszło kilka mniejszych spółek, w tym m.in. A. de Freitas (vinhos) Lda, C.R. Gonçalves (vinhos) Lda, Companhia Regional de Exportação de Vinhos da Madeira Lda, Companhia Vinícola da Madeira Lda, J. Monteiro Lda. oraz União Vinícola (Funchal) Lda. W 1993 Justino’s nawiązał współpracę z dużym francuskim dystrybutorem win i napojów spirytusowych – La Martiniquaise – budując nowoczesną i funkcjonalną przetwórnię w celu usprawnienia procesu winifikacji, produkcji i starzenia madery. Nowa przetwórnia od 1994 działa w Caniço, Santa Cruz, a w 1995 przeniesiono do niej całość winnych “operacji” z Rua do Carmo i Rua do Ribeirinho de Baixo w Funchal, gdzie znajdowały się dotąd biura i magazyny (Carmo) oraz gdzie następowała winifikacja i butelkowanie (Ribeirinho de Baixo).

Obecnie Justino’s, w efekcie dążenia do pogodzenia wysokiej jakości produkowanych win wzmacnianych ze wzrostem mocy produkcyjnych, posiada jedne z największych zapasów madery na wyspie i jest jednym z kluczowych producentów i eksporterów tego trunku, a wina spod jego szyldu od kilkudziesięciu lat cieszą się rosnącą popularnością zarówno w Europie (Francja, Niemcy, UK, Austria, Szwajcaria, Polska, Benelux, Hiszpania i Skandynawia), jak i poza nią – w USA, Kanadzie i Brazylii. Jeżeli w kontynentalnej Portugalii, choćby w Porto, zamówisz maderę do posiłku, jest spora szansa, że w karcie znajdzie się mainstream, czyli Blandy’s albo właśnie Justino’s. W tym przypadku jednak główny nurt niczego nie ujmuje naprawdę znakomitym winom. Jeżeli o maderze nie wiesz nic, a jednocześnie bliżej Ci do wytrawnych trunków, zacznij od Justino’s Sercial 10. Ta madera to definicja małej przyjemności na co dzień 🙂 Jeżeli wolisz wina słodsze, spróbuj Bual lub Malvasia.

Justino's Madeira

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Justino's Madeira Wines w Caniço

Firma nie ma w tej chwili lokalnego butiku na Maderze (pracuje nad tym), ale wina tej marki znajdziesz w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie z winami i na każdym portugalskim lotnisku. Polecamy zacząć od dwu bardziej wytrawnych, bardzo dobrych jednoszczepowych madeiras: Justino’s Verdelho 10 i Justino’s Sercial 10. To właśnie Sercial 10 anos Justino’s sprawił, że kilka lat temu lekko oszaleliśmy na punkcie tego szczepu 😉

Justino's Madeira Wines w Caniço