Tarta z rabarbarem i kokosem.

Nie miałem w planach kolejnej tarty z rabarbarem, ale teść przywiózł mi trochę świeżo ściętego rabarbaru z ogrodu, więc oto jest. Kruche ciasto owsiane bez glutenu, pyszny krem kokosowy i kwaskowaty rabarbar o drobnych łodygach, prosto z domowej uprawy. Pycha!

Układ łodyg rabarbaru jest najprostszy z możliwych: wystarczy przyciąć łodygi na tę samą długość i ułożyć je w gradient.

Dodatkowo, dwie uwagi:

  • Wybierz łodygi rabarbaru o w miarę jednakowej grubości, by uzyskać kawałki zbliżonych rozmiarów. Przydadzą Ci się zarówno łodygi zielone, jak i mocno czerwone
  • Nie obieraj rabarbaru – to ważne, by uzyskać gradient kolorów od czerwieni do zieleni; jeżeli użyjesz świeżych łodyg rabarbaru, nie będziesz mieć problemu z ewentualnymi włóknami

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem – SKŁADNIKI:

(na formę z wyjmowanym dnem o wymiarach 22,5 x 22,5 cm)

Ciasto

Krem kokosowy

  • 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 50 g cukru kokosowego (zapewnia wyjątkowy karmelowy kolor i smak)
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g miękkiego ghee / masła

Rabarbar

kilka (ok. 4-5) łodyg rabarbaru możliwie tej samej grubości

Tarta z rabarbarem i kokosem – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilkanaście sekund). Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Natłuść formę do ciasta.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj widelcem, odetnij wystające z formy kawałki ciasta i wstaw spód do piekarnika na 15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kwadrans. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia nadzienia, tj. kremu kokosowego i rabarbaru.
  4. Przygotuj rabarbar: umyj, usuń końce, pokrój łodygi w równe prostokątne kawałki.
  5. Przygotuj krem kokosowy: składniki na krem (miękkie ghee lub masło, 2 jajka, wiórki kokosowe, cukier kokosowy) połącz w misce i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę.
  6. Wypełnij podpieczony spód tarty kremem kokosowym, po czym ułóż na wierzchu kawałki rabarbaru, tworząc gradient kolorów od czerwieni do zieleni. Posyp odrobiną cukru kokosowego.
  7. Piecz tartę przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wystudź przed podaniem.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem

Tarta z rabarbarem i kokosem