Tarta z rabarbarem i kokosem.
Nie miałem w planach kolejnej tarty z rabarbarem, ale teść przywiózł mi trochę świeżo ściętego rabarbaru z ogrodu, więc oto jest. Kruche ciasto owsiane bez glutenu, pyszny krem kokosowy i kwaskowaty rabarbar o drobnych łodygach, prosto z domowej uprawy. Pycha!
Układ łodyg rabarbaru jest najprostszy z możliwych: wystarczy przyciąć łodygi na tę samą długość i ułożyć je w gradient.
Dodatkowo, dwie uwagi:
- Wybierz łodygi rabarbaru o w miarę jednakowej grubości, by uzyskać kawałki zbliżonych rozmiarów. Przydadzą Ci się zarówno łodygi zielone, jak i mocno czerwone
- Nie obieraj rabarbaru – to ważne, by uzyskać gradient kolorów od czerwieni do zieleni; jeżeli użyjesz świeżych łodyg rabarbaru, nie będziesz mieć problemu z ewentualnymi włóknami
Tarta z rabarbarem i kokosem – SKŁADNIKI:
(na formę z wyjmowanym dnem o wymiarach 22,5 x 22,5 cm)
Ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 125 g zimnej ricotty
- szczypta soli
- 100 g cukru kokosowego
- olej lub masło do natłuszczenia formy
Krem kokosowy
- 2 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- 50 g cukru kokosowego (zapewnia wyjątkowy karmelowy kolor i smak)
- 60 g wiórków kokosowych
- 50 g miękkiego ghee / masła
Rabarbar
kilka (ok. 4-5) łodyg rabarbaru możliwie tej samej grubości
Tarta z rabarbarem i kokosem – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilkanaście sekund). Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Natłuść formę do ciasta.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm. Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj widelcem, odetnij wystające z formy kawałki ciasta i wstaw spód do piekarnika na 15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kwadrans. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia nadzienia, tj. kremu kokosowego i rabarbaru.
- Przygotuj rabarbar: umyj, usuń końce, pokrój łodygi w równe prostokątne kawałki.
- Przygotuj krem kokosowy: składniki na krem (miękkie ghee lub masło, 2 jajka, wiórki kokosowe, cukier kokosowy) połącz w misce i dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę.
- Wypełnij podpieczony spód tarty kremem kokosowym, po czym ułóż na wierzchu kawałki rabarbaru, tworząc gradient kolorów od czerwieni do zieleni. Posyp odrobiną cukru kokosowego.
- Piecz tartę przez ok. 40 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu). Wystudź przed podaniem.
Boszzzzzzz jak to wygląda, przepiękna!!!
Warto upiec!
Czy bez ricotty wyjdzie? Ewentualnie czym zastąpić? Bez nabiału
Proszę spróbować z tym przepisem: https://www.facetikuchnia.com.pl/weganskie-kruche-ciasto-bez-glutenu/ (pomijając zioła i wytrawne przyprawy)