Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym.
Nie wiem, jak jest z dostępnością rabarbaru na straganach na przełomie czerwca i lipca, wiem natomiast, że rabarbar rosnący w ogrodzie właśnie teraz jest gotowy do zbioru. Z roku na rok targowe „sezony sprzedażowe” coraz mniej zgrywają się z sezonem w naturze.
Uwielbiam rabarbar za jego wyjątkowy kwaskowaty smak, ale chyba jeszcze nigdy nie upiekłem z nim tarty. Zwykle dodaję go do lodów albo duszonych czy pieczonych owoców podawanych z różnymi fajnymi serami, ewentualnie do sosów, pieczonych naleśników, crumble, cobblera, sernika i tak dalej. Tym razem nadrabiam zaległości i podrzucam przepis na przepyszną tartę z rabarbarem i kremem z migdałów.
W tej tarcie wszystko jest fajne! Mięciutki, upieczony rabarbar zatopiony w słodkim kremie migdałowym i otulony maślanym kruchym ciastem smakuje po prostu wspaniale. Cukier kokosowy skarmelizował się trochę za bardzo, ale fejsbuk mówi, że nikomu to nie przeszkadza ;-) więc zapraszam serdecznie, piekarniki czekają :-)
Uwagi:
- Postaraj się wybrać łodygi rabarbaru o w miarę jednakowej grubości, by uzyskać kawałki zbliżonych rozmiarów. Przydadzą Ci się zarówno zielone, jak i mocno czerwone łodygi,
- Nie obieraj rabarbaru – to ważne, by uzyskać gradient kolorów od czerwieni do zieleni; jeżeli użyjesz świeżych łodyg rabarbaru, nie będziesz mieć problemu z ewentualnymi włóknami,
- Nie zasypuj rabarbaru cukrem przed użyciem. Przepis uwzględnia taką ilość cukru kokosowego, która równoważy kwaskowaty smak rabarbaru.
Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym – SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm (ok. 8-10 porcji):
Ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki ziemniaczanej bezglutenowej
- 100 g zimnego masła
- 125 g zimnej ricotty
- szczypta soli
- 20 g mielonych migdałów
- 100 g cukru kokosowego
- olej lub masło do natłuszczenia formy
Krem migdałowy
- 70 g mielonych migdałów
- 70 g cukru kokosowego (zapewnia wyjątkowy karmelowy kolor i smak)
- 60 g roztopionego ghee lub masła klarowanego, lekko ostudzonego
- 1 jajko (zerówka, wolny chów)
- ziarenko tonki roztarte w moździerzu (opcjonalnie)
Rabarbar
- 5-6 łodyg rabarbaru możliwie tej samej grubości
Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym – PRZEPIS:
- Przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilkanaście sekund). Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść formę do ciasta.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
- Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj go widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kwadrans. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia nadzienia, tj. kremu migdałowego i rabarbaru.
- Przygotuj rabarbar: umyj, usuń końce, pokrój łodygi rabarbaru na małe kawałki o kształcie rombu.
- Przygotuj krem migdałowy: składniki na krem połącz w misce, dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę.
- Wypełnij podpieczony spód tarty kremem migdałowym, po czym ułóż na wierzchu kawałki rabarbaru.
- Piecz tartę przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).