Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym.

Nie wiem, jak jest z dostępnością rabarbaru na straganach na przełomie czerwca i lipca, wiem natomiast, że rabarbar rosnący w ogrodzie właśnie teraz jest gotowy do zbioru. Z roku na rok targowe „sezony sprzedażowe” coraz mniej zgrywają się z sezonem w naturze.

Uwielbiam rabarbar za jego wyjątkowy kwaskowaty smak, ale chyba jeszcze nigdy nie upiekłem z nim tarty. Zwykle dodaję go do lodów albo duszonych czy pieczonych owoców podawanych z różnymi fajnymi serami, ewentualnie do sosów, pieczonych naleśnikówcrumble, cobblera, sernika i tak dalej. Tym razem nadrabiam zaległości i podrzucam przepis na przepyszną tartę z rabarbarem i kremem z migdałów.

W tej tarcie wszystko jest fajne! Mięciutki, upieczony rabarbar zatopiony w słodkim kremie migdałowym i otulony maślanym kruchym ciastem smakuje po prostu wspaniale. Cukier kokosowy skarmelizował się trochę za bardzo, ale fejsbuk mówi, że nikomu to nie przeszkadza 😉 więc zapraszam serdecznie, piekarniki czekają 🙂

Uwagi:

  • Postaraj się wybrać łodygi rabarbaru o w miarę jednakowej grubości, by uzyskać kawałki zbliżonych rozmiarów. Przydadzą Ci się zarówno zielone, jak i mocno czerwone łodygi,
  • Nie obieraj rabarbaru – to ważne, by uzyskać gradient kolorów od czerwieni do zieleni; jeżeli użyjesz świeżych łodyg rabarbaru, nie będziesz mieć problemu z ewentualnymi włóknami,
  • Nie zasypuj rabarbaru cukrem przed użyciem. Przepis uwzględnia taką ilość cukru kokosowego, która równoważy kwaskowaty smak rabarbaru.

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym – SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm (ok. 8-10 porcji):

Ciasto

Krem migdałowy

  • 70 g mielonych migdałów
  • 70 g cukru kokosowego (zapewnia wyjątkowy karmelowy kolor i smak)
  • 60 g roztopionego ghee lub masła klarowanego, lekko ostudzonego
  • 1 jajko (zerówka, wolny chów)
  • ziarenko tonki roztarte w moździerzu (opcjonalnie)

Rabarbar

  • 5-6 łodyg rabarbaru możliwie tej samej grubości

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym – PRZEPIS:

  1. Przygotuj ciasto. Z podanych składników zagnieć ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz dobrego robota kuchennego, takiego jak Magimix, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie kilkanaście sekund). Uformuj z ciasta kulę i przełóż na talerz lub do miski. Wstaw do zamrażarki na 15 minut (nie dłużej!).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Natłuść formę do ciasta.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm.
  5. Przełóż ciasto do formy, tworząc spód, nakłuj go widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut. Gdy spód tarty podpiecze się, wyjmij go z piekarnika i odstaw na kwadrans. Tak przygotowane ciasto jest gotowe do przyjęcia nadzienia, tj. kremu migdałowego i rabarbaru.
  6. Przygotuj rabarbar: umyj, usuń końce, pokrój łodygi rabarbaru na małe kawałki o kształcie rombu.
  7. Przygotuj krem migdałowy: składniki na krem połącz w misce, dobrze wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą gęstą masę.
  8. Wypełnij podpieczony spód tarty kremem migdałowym, po czym ułóż na wierzchu kawałki rabarbaru.
  9. Piecz tartę przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 °C (środkowy poziom, (środkowy poziom, grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym

Tarta z rabarbarem i kremem migdałowym