Flaugnarde z rabarbarem.

Flaugnarde to francuska wersja pieczonego naleśnika. Przepis pochodzi z Périgord i wspaniale sprawdza się jako szybkie i łatwe danie śniadaniowe dla całej rodziny.

Flaugnarde jest najprostszym i najmniej wymagającym naleśnikiem we wszechświecie. Robisz miskę ciasta, całość wlewasz (raz) do naczynia (jednego), wstawiasz do piekarnika, przez następne 40 minut zajmujesz się, czym chcesz i gotowe! Ten naleśnik upiecze Ci się zawsze, nawet jeśli żyjesz w przekonaniu, że zupełnie nie potrafisz gotować.

Naleśnik z piekarnika przyjmie każde owoce, niezależnie od sezonu. Wersja z rabarbarem smakuje wyśmienicie, więc spróbuj jej koniecznie, nim skończy się sezon.

Uwagi:

  • Alkohol jest klasycznym składnikiem tego francuskiego wypieku, ale jeśli wolisz go pominąć, nie dodawaj nic albo zastąp go ekstraktem migdałowym lub waniliowym; dobrze sprawdzi się też świeżo wyciśnięty sok z limonki lub cytryny
  • Używam formy do pieczenia o wymiarach 24 x 37 cm

Flaugnarde z rabarbarem

Flaugnarde z rabarbarem

Flaugnarde z rabarbarem i tonką – SKŁADNIKI na 6 porcji:

  • ok. 5 lasek rabarbaru
  • 6 jajek (zerówka, wolny wybieg, rozmiar M)
  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier kokosowy
  • 500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu lub więcej)
  • szczypta soli
  • (opcjonalnie) 3 łyżki likieru z ananasów (może być też calvados, rum, kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, brandy, etc.)
  • 1 tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce (opcjonalnie), zamiast tonki może być wanilia lub gałka muszkatołowa
  • ghee (masło klarowane) do natłuszczenia formy

Flaugnarde z rabarbarem i tonką – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  2. Rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
  3. Formę do zapiekania natłuść ghee / masłem. Rozsyp kawałki rabarbaru na dnie naczynia tak, by utworzyły z grubsza jedną warstwę.
  4. W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol (albo cukier), sól i mleko, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj alkohol (opcjonalnie), przyprawy i wymieszaj. Ciasto powinno mieć całkiem płynną (jak mleko) i gładką konsystencję. Nie używaj miksera ani blendera. Flaugnarde będzie smaczniejszy, jeśli ciasto przygotujesz ręcznie.
  5. Zalej rabarbar ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Na ostatnie 5-10 minut możesz przykryć naczynie folią aluminiową.
  6. Wyjmij flaugnarde z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
  7. Najlepiej podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania. Flaugnarde można również wstawić na noc do lodówki i podać na zimno następnego dnia. Z filiżanką czarnej kawy smakuje jak marzenie!

Flaugnarde z rabarbarem

Flaugnarde z rabarbarem

Flaugnarde z rabarbarem

Flaugnarde z rabarbarem