Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia.

Żadne z nas nie pamięta, skąd to białe greckie wytrawne wino wzięło się w naszej piwnicy. O greckich winach wiemy relatywnie niewiele, ponieważ w Grecji byliśmy w czasach zbyt szczenięcych na wino, które ówcześnie nie interesowało nas wcale, a później z kolei zamiłowanie do treściwych czerwieni okazało się barierą nie do pokonania przez białe lekkie odmiany z południa kontynentu. A dziś, kiedy już otwieramy coś białego, to częściej są to wina z Madery (Barbeito), Azorów (Azores Wine Company, Adega do Vulcão, Etnom, MagmaPico Wines), kontynentalnej Portugalii (Douro, Alentejo), czy wreszcie z Francji, od zawsze godnie reprezentowanej w prywatnych zasobach przez orzeźwiający Muscadet i lekkie butelki z Prowansji (bo tam bywamy najczęściej), aniżeli z Grecji. Może czas to zmienić, podobnie jak kierunki winno-urlopowych wojaży. Może najwyższa pora poszerzyć horyzonty… Tak czy owak, w początkach pandemii mieliśmy sporo czasu na porządkowanie piwnicy, a w rezultacie znaleźliśmy w niej między innymi wciąż nierozpakowany karton z sześcioma butelkami Muscadet z ostatnich francuskich około hellfestowych wojaży oraz właśnie to wino: Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia.

Semeli Nassiakos 2016 Mantinia (produkowane i butelkowane przez Semeli Wines) powstaje w regionie Mantinia we wschodniej części Peloponezu, a sam obszar wyróżnia się chłodniejszym klimatem na tle innych greckich regionów. Wino jest wytwarzane ze starej rdzennej greckiej odmiany Moschofilero pochodzącej z Peloponezu, o której wzmianki miały pojawiać się w dokumentach już około roku 1600. Moschofilero jest białym szczepem o różowawej skórce, który daje lekkie, przyjemnie orzeźwiające białe wytrawne wina o cytrusowo-kwiatowym aromacie i dobrej kwasowości. 

Winogrona, z których powstaje Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia pochodzą z upraw na zboczach Zevgolatio, ulokowanych na wysokości ok. 650 m npm. Co w kieliszku? Wino ma jasno słomkowy kolor z zielonkawymi refleksami. W aromacie dominują intensywne nuty owocowe (satsuma, limonka, zielone jabłko), a tuż po otwarciu dają o sobie znać wyraźne akcenty kwiatowe, które przywodzą na myśl pełnię lata i szaleńczo kwitnący krzew francuskiej róży stulistnej. Kto ma lub kiedykolwiek miał w ogrodzie ten cud natury, ten na pewno wie, o co chodzi. Na podniebieniu owoce cytrusowe z lekką goryczką satsumy, dobra kwasowość, sporo świeżości, długi i trwały posmak, przez co wino sprawdzi się świetnie jako aperitif lub po prostu letni relaks w cieniu tarasu czy ogrodu. Zrównoważone, bardzo smaczne sauté, nie prosi się o dodatki, a z drugiej strony świetnie zagra z lekką roślinną kuchnią, owocami morza czy średnio wyrazistymi serami. Bardzo dobre.

Nazwa: Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia
Kraj: Grecja
Region: Mantinia, wschodnia część półwyspu
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: 100% Moschofilero
Moc: 12%

Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia

Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia

Semeli Nassiakos 2016 DOP Mantinia