- SERNIK:
- 800 g półtłustego wiejskiego twarogu (tu: ze Strzałkowa)
- 100 g oleju kokosowego organicznego i nierafinowanego
- 80 g organicznego nierafinowanego cukru pudru
- 5 dużych jajek (zerówki, wolny wybieg)
- 60 g skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- olej kokosowy nierafinowany do natłuszczenia formy
- ziarenka z 2 lasek wanilii
- RABARBAROWY MUS:
- 300 g rabarbaru
- 4 łyżki syropu z jeżyn
- świeżo starta gałka muszkatołowa
Sernik z rabarbarem (na oleju kokosowym zamiast masła).
Sernik z rabarbarem to szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto. Wystarczy zmiksować składniki, przełożyć do formy, dodać mus z rabarbaru, wstawić do piekarnika, zaczekać i gotowe. Najprostsze ciacho na świecie ;-)
Jak zawsze, dodaję mało cukru (80 g na 800 g twarogu), a zamiast masła używam zdrowszego tłuszczu – nierafinowanego oleju kokosowego. Jeżeli jednak wolisz użyć masła, nic nie stoi ku temu na przeszkodzie.
Z podanych proporcji otrzymasz sernik, który dzieli się na 10 sporych porcji.
Sprawdź też:
- przepis na SERNIK, który niszczy obiekty!
- Olej kokosowy – cud natury
- przepisy na ciasta z nerkowców
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używam tortownicy o średnicy 22 cm.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj na gładko (ser, olej kokosowy, cukier puder, wanilię, skrobię, jajka – bez rozdzielania żółtek od białek, szczyptę soli) – ZOBACZ.
- Przygotuj mus z rabarbaru: umyty rabarbar obierz ze skórki, pokrój na małe (ok. 2 cm) kawałki, wrzuć do rondla, dodaj syrop z jeżyn i gałkę muszkatołową. Duś, aż zmięknie. Wystudź i zmiksuj na gładko.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i natłuść olejem kokosowym. Wlej do tortownicy połowę masy serowej, na nią wyłóż łyżką połowę musu z rabarbaru*, rozprowadź delikatnie – tworząc smugi, po czym wyłóż pozostałą masę serową, a na wierzch ponownie wyłóż mus rabarbarowy.
- Wstaw do piekarnika na środkowy poziom i piecz 15 minut (grzanie góra i dół), po czym zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz kolejne 60 minut.
- Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw sernik w środku na 2 godziny.
- Wystudzony sernik odstaw w temperaturze pokojowej na kolejne 2 godziny.
- Po tym czasie wstaw sernik do lodówki na noc.
- Ciasto przechowuj w lodówce.
*Nie pytajcie mnie, gdzie w cieście podział się mus z rabarbaru, wyłożony do tortownicy pomiędzy jedną a drugą warstwą masy sernikowej. Wsiąkł :-) i pozostał wyraźnie widoczny jedynie na wierzchu. To może oznaczać, że musu można było dodać więcej niż z 300 g rabarbaru, ale ja z uwagi na to, że sernik nie ma spodu, nie chciałem nadmiernie rozmiękczać ciasta.