- 4 duże pieczarki portobello
- garść rukoli
- 1 duży pomidor malinowy
- 2 marynowane papryki piquillo
- 3 ogórki małosolne lub kiszone
- 1/2 czerwonej cebuli
- porządny chlust octu z sherry (może być też z czerwonego wina)
- pieprz
- ostry pimenton
- domowy sos chimichurri
- dowolna ilość szparagów (tu: ok. 6-8 na porcję)
Burgery z pieczarek portobello – w 100% roślinne. Bez bułki.
Burgery z pieczarek portobello – w 100% roślinne. Z pieczarką zamiast bułki.
Pieczarki portobello doskonale nadają się do wegańskich i bezglutenowych burgerów. Ich kapelusze są duże, soczyste i mięsiste, dzięki czemu świetnie zastępują bułkę, a ich mięsny smak podkręcony dodatkiem pimentonu ma w sobie dużo umami.
Inspiracją dla tego przepisu stały się genialne, w 100% roślinne burgery z portobello, które jedliśmy niedawno w Tallinie. Więcej o tym, gdzie i co jeść oraz pić w Tallinie przeczytasz tutaj: Tallin – gdzie jeść i pić (najlepszy przewodnik).
Do burgera przygotowałem argentyński sos chimichurri, ale jeśli wolisz, możesz użyć innego (np. jogurtowego – sprawdź przepisy na SOSY). Cebulę zamarynowałem w occie z sherry, dzięki czemu zmiękła i stała się łagodniejsza w smaku.
Ogórki małosolne możesz zastąpić surowymi lub młodą cukinią, choć moim zdaniem małosolne lub kiszone ogórki sprawdzają się tu najlepiej. Rukolę w razie potrzeby możesz zastąpić sałatą.
Burgery podaj z grillowanymi szparagami lub np. z pieczonymi młodymi ziemniakami.
Sprawdź też inne przepisy:
Burgery z pieczarek portobello w 100% roślinne – przepis
- Posiekaj cienko cebulę na mandolinie (ZOBACZ). Przełóż krążki cebuli do miseczki i dodaj ocet. Odstaw, co jakiś czas przemieszaj.
- Na mandolinie pokrój wzdłuż ogórki – przydadzą się za chwilę. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów.
- Usuń nóżki z portobello, oprósz je w środku porządną szczyptą pieprzu.
- Ułóż pieczarki kapeluszami do dołu na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Grilluj pieczarki z dwóch stron, aż zmiękną.
- Przełóż pieczarki na deskę lub talerz i oprósz dodatkową porcją pieprzu i pimentonu (dwa kapelusze odłóż do przykrycia burgerów).
- Na dwóch pieczarkowych kapeluszach układaj kolejno poszczególne składniki: sos chimichurri, rukolę, plaster pomidora, sos chimichurri, paprykę, plastry ogórka oraz cebulę. Przykryj drugim pieczarkowym kapeluszem.
- Usmaż szparagi na patelni grillowej (ZOBACZ).
- Burgery podaj ze szparagami, dodatkową porcją sosu chimichurri i dobrym wytrawnym cydrem :-) (np. takim, jak widoczny poniżej)
Smacznego!
WOW, rewelacyjnie to wygląda, na pewno skorzystam z pomysłu. Pieczarkowe kapelusze wyglądają nawet lepiej niż najlepsza bułka do burgerów :)
Polecam, są doskonałe:-)
Obłędne zdjęcia, idealne odwzorowanie szczegółu. Burger jest na liście do zrobienia, odkąd ujrzały go moje głodne oczy:) Wygląda jak mięsny, tylko 10x lepiej:)
Świetnie to wygląda myślę, że tak samo smakuje ;) sprawie takie mężowi na jutrzejszy obiad! :)
Świetny pomysł!:-)
SZTOS!!!
Takie rzeczy dają w Talinie? Muszę tam jechać! :D
Są mistrzostwem świata, już marzę o tym, żeby zjeść je ponownie ?
Rewelacja, nowy wymiar burgera ??????
Szymonie, ten burger to pomysł, które zasługuje na poemat albo nawet pomnik. Dziękuję ci, że przywozisz z podróży takie pomysły i że później wcielasz je w życie, pokazujesz na blogu. Doceniam Twoją pracę, a Tallin przedstawiliście tak pięknie, że mam już kupione bilety na wrzesień i też pójdę do Platz spróbować tego burgera:) Porównam z moim wykonaniem, a przyznam nieskromnie, że bardzo mi smakowało:)
Świetny sposób na eliminację bułki z burgera, raz zrobiłam a już uwielbiam i wiem, że będę często wracać do tego przepisu.
Najlepszy wege-burger jaki jadłam, pieczara zamiast bułki – mistrzostwo :D I super lekkie to jest, idealne na lato.
To się powinno nazywać BURGERY MAGICZNE. R-E-W-E-L-A-C-J-A!
:-) są świetne, cieszę się, że Ci smakowały