Placki z ricotty ze szparagami.

Jeszcze jeden pomysł na bardzo fajne szparagowe śniadanie. Wytrawne placki z ricotty i oregano, a do placków szparagi w pesto z kopru włoskiego. Używam tu gotowego pesto, które przywiozłem z któregoś z włoskich urlopów. Nie ma przeszkód, by zrobić je samodzielnie (niebawem podam przepis) – z kopru włoskiego albo dowolnego innego ziela, nie tylko z bazylii.

Listki oregano wmieszane w gotowe ciasto fajnie wzbogacają smak placków. W razie potrzeby, użyj innych ziół, na przykład tymianku lub posiekanych listków rozmarynu. Szparagi spokojnie możesz przygotować w tej samej patelni, w której smażyły się placki – trwa to dosłownie kilka minut.

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami – SKŁADNIKI:

Ciasto na placki (ok. 12 sztuk)

  • 500 g ricotty (może być również mielony półtłusty lub tłusty twaróg)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
  • garść listków oregano
  • łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w dłoniach
  • duża szczypta płatków łagodnej chili
  • (opcjonalnie) sól Maldon
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatki

  • około 500 g zielonych szparagów (lub więcej)
  • 3 łyżeczki pesto z kopru włoskiego (lub dowolnego innego)
  • 4 łyżeczki kaparów (używam kaparów w soli, dlatego nie solę dania)
  • garść posiekanej natki kolendry
  • przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki nasion fenkułu rozgniecionych w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Placki z ricotty ze szparagami – PRZEPIS:

  1. W blenderze lub robocie kuchennym (używam Magimixa) zmiksuj ricottę z jajkami i mąką. Ciasto możesz również przygotować ręcznie. 
  2. Przełóż ciasto do miski, dodaj listki oregano, czerwony pieprz, płatki chili i sól. Wymieszaj.
  3. Smaż placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem lekko natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy silikonowego pędzelka).
  4. W tym czasie posiekaj szparagi w zgrabne kawałki. 
  5. Podduś na patelni szparagi z kaparami, co pewien czas mieszając (około 3 minuty). Dodaj pieprz i nasiona fenkułu z moździerza oraz pesto i trochę wody (jeśli całość będzie zbyt sucha), a na koniec posiekaną kolendrę. 
  6. Placki podaj z duszonymi szparagami w pesto.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami

Placki z ricotty ze szparagami