Placki z ricotty ze szparagami.
Jeszcze jeden pomysł na bardzo fajne szparagowe śniadanie. Wytrawne placki z ricotty i oregano, a do placków szparagi w pesto z kopru włoskiego. Używam tu gotowego pesto, które przywiozłem z któregoś z włoskich urlopów. Nie ma przeszkód, by zrobić je samodzielnie (niebawem podam przepis) – z kopru włoskiego albo dowolnego innego ziela, nie tylko z bazylii.
Listki oregano wmieszane w gotowe ciasto fajnie wzbogacają smak placków. W razie potrzeby, użyj innych ziół, na przykład tymianku lub posiekanych listków rozmarynu. Szparagi spokojnie możesz przygotować w tej samej patelni, w której smażyły się placki – trwa to dosłownie kilka minut.
Placki z ricotty ze szparagami – SKŁADNIKI:
Ciasto na placki (ok. 12 sztuk)
- 500 g ricotty (może być również mielony półtłusty lub tłusty twaróg)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- 100 g pełnoziarnistej mąki owsianej bezglutenowej (używam Elovena)
- garść listków oregano
- łyżeczka czerwonego pieprzu, roztartego w dłoniach
- duża szczypta płatków łagodnej chili
- (opcjonalnie) sól Maldon
- odrobina oleju do smażenia
Dodatki
- około 500 g zielonych szparagów (lub więcej)
- 3 łyżeczki pesto z kopru włoskiego (lub dowolnego innego)
- 4 łyżeczki kaparów (używam kaparów w soli, dlatego nie solę dania)
- garść posiekanej natki kolendry
- przyprawy: ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki nasion fenkułu rozgniecionych w moździerzu
- oliwa extra vergine
Placki z ricotty ze szparagami – PRZEPIS:
- W blenderze lub robocie kuchennym (używam Magimixa) zmiksuj ricottę z jajkami i mąką. Ciasto możesz również przygotować ręcznie.
- Przełóż ciasto do miski, dodaj listki oregano, czerwony pieprz, płatki chili i sól. Wymieszaj.
- Smaż placki na rozgrzanej patelni z dwóch stron, aż ładnie się zrumienią. Przed smażeniem lekko natłuszczam patelnię odrobiną oleju (przy pomocy silikonowego pędzelka).
- W tym czasie posiekaj szparagi w zgrabne kawałki.
- Podduś na patelni szparagi z kaparami, co pewien czas mieszając (około 3 minuty). Dodaj pieprz i nasiona fenkułu z moździerza oraz pesto i trochę wody (jeśli całość będzie zbyt sucha), a na koniec posiekaną kolendrę.
- Placki podaj z duszonymi szparagami w pesto.