Sałatka z pomarańczy i szparagów.

Przełom sezonów, czyli ostatnie walencjańskie pomarańcze i wytęsknione polskie, chrupiące, zielone szparagi w błyskawicznej sałatce. Młody szpinak, rzodkiewki, szparagi, domowy olej lniany i… pomarańcze. Połączenie pomarańczy i szparagów nie jest może oczywiste, ale sprawdza się wyjątkowo dobrze. Zielone szparagi bardzo lubią słodko-kwaśne nuty, a szczypty ostrości dodają rzodkiewki. Całość jest przyjemnie orzeźwiająca, kolorowa jak wiosna w maju i po prostu pyszna, polecam!

Domowy olej lniany

Olej lniany tłoczony na zimno ze złocistego siemienia lnianego wspaniale dopełnia smak. Nasiona lnu to łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowej kuchni. Olej tłoczony z lnu na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno (na surowo), nie używamy go do smażenia.

Sałatka z pomarańczy i szparagów

Sałatka z pomarańczy i szparagów

Sałatka z pomarańczy i szparagów

Sałatka z pomarańczy i szparagów – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 50 g młodego szpinaku
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 200 g zielonych szparagów
  • kilka rzodkiewek
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • surowy olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju Wartmann (albo oliwa extra vergine) 

Sałatka z pomarańczy i szparagów – PRZEPIS:

  1. Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 400 g nasion lnu złocistego i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz ok. 150-200 ml surowego oleju lnianego, który jest gotowy do spożycia.
  2. Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, ugotuj szparagi (3 minuty), po czym schłodź w zimnej wodzie. Ze szparagowych końcówek możesz ugotować bulion (przepis na bulion szparagowy).
  3. Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo. Pokrój pomarańcze w plastry, rzodkiewki posiekaj w jak najcieńsze plasterki, szparagi przekrój na połówki. Każdą połówkę szparaga przekrój dodatkowo wzdłuż na dwie części.
  4. Na talerzach rozłóż listki młodego szpinaku. Dodaj plastry pomarańczy, szparagi i plasterki rzodkiewek. 
  5. Sałatkę skrop olejem lnianym i oprósz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem. 

Czytaj też:

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Sałatka z pomarańczy i szparagów

Sałatka z pomarańczy i szparagów

Sałatka z pomarańczy i szparagów