Sałatka z pomarańczy i szparagów.
Przełom sezonów, czyli ostatnie walencjańskie pomarańcze i wytęsknione polskie, chrupiące, zielone szparagi w błyskawicznej sałatce. Młody szpinak, rzodkiewki, szparagi, domowy olej lniany i… pomarańcze. Połączenie pomarańczy i szparagów nie jest może oczywiste, ale sprawdza się wyjątkowo dobrze. Zielone szparagi bardzo lubią słodko-kwaśne nuty, a szczypty ostrości dodają rzodkiewki. Całość jest przyjemnie orzeźwiająca, kolorowa jak wiosna w maju i po prostu pyszna, polecam!
Domowy olej lniany
Olej lniany tłoczony na zimno ze złocistego siemienia lnianego wspaniale dopełnia smak. Nasiona lnu to łatwo dostępny materiał do tłoczenia surowego oleju w domowej kuchni. Olej tłoczony z lnu na zimno ma wyrazisty aromat i smak, przez co znakomicie sprawdza się jako dressing. Tłoczenie na zimno oznacza, że olej jest wyciskany z roślin oleistych w temperaturze poniżej 40 stopni C. Dzięki temu zachowuje pełnię walorów odżywczych. Taki olej – surowy, nierafinowany – jemy wyłącznie na zimno (na surowo), nie używamy go do smażenia.
Sałatka z pomarańczy i szparagów – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 50 g młodego szpinaku
- 2 czerwone pomarańcze
- 200 g zielonych szparagów
- kilka rzodkiewek
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- surowy olej lniany tłoczony na zimno z lnu złocistego w domowej prasie do oleju Wartmann (albo oliwa extra vergine)
Sałatka z pomarańczy i szparagów – PRZEPIS:
- Wytłocz olej lniany: do podajnika prasy do oleju Wartmann wsyp ok. 400 g nasion lnu złocistego i włącz urządzenie, wybierając program flax seeds (nasiona lnu). Otrzymasz ok. 150-200 ml surowego oleju lnianego, który jest gotowy do spożycia.
- Odłam zdrewniałe końcówki szparagów, ugotuj szparagi (3 minuty), po czym schłodź w zimnej wodzie. Ze szparagowych końcówek możesz ugotować bulion (przepis na bulion szparagowy).
- Ostrym nożem okrój pomarańcze ze skórki i albedo. Pokrój pomarańcze w plastry, rzodkiewki posiekaj w jak najcieńsze plasterki, szparagi przekrój na połówki. Każdą połówkę szparaga przekrój dodatkowo wzdłuż na dwie części.
- Na talerzach rozłóż listki młodego szpinaku. Dodaj plastry pomarańczy, szparagi i plasterki rzodkiewek.
- Sałatkę skrop olejem lnianym i oprósz roztartym w dłoniach czerwonym pieprzem.
Czytaj też:
- Wszystko, co warto wiedzieć o domowym oleju lnianym
- Prasa do oleju – Q&A, czyli wszystko co chcesz wiedzieć, ale nie masz kogo zapytać
- Domowa prasa do oleju – warto kupić?
- Jak tłoczyć oleje w duchu zero waste?