La Stoppa Ageno 2018 Emilia Bianco IGT.

La Stoppa Ageno 2018 Emilia Bianco IGT

Jedno z najpopularniejszych win La Stoppa, pomarańczowe Ageno, to długo macerowana Malvasia di Candia Aromatica o niesamowitej wyrazistości. Nazwa – Ageno – jest hołdem dla założyciela i pierwszego właściciela winnic La Stoppa, prawnika Giancarlo Ageno, który odkrył zakątek Rivergaro w północno-zachodniej części Emilia Romagna i dostrzegł jego winiarski potencjał. Od połowy lat dziewięćdziesiątych winiarnią zarządza Elena Pantaleoni, której ojciec nabył posiadłość w roku 1973, oraz główny vignaiolo Giulio Armani. Elena nie poprawia natury, uprawy winorośli są organiczne, ingerencja w proces produkcji od zbioru po butelkowanie jest minimalna, wina fermentują na rdzennych drożdżach w stalowych kadziach i betonie, po czym w większości leżakują w różnych małych i dużych dębowych beczkach oraz nie są filtrowane przed butelkowaniem, przedłużona maceracja ze skórkami pozwala wydobyć z soku jak najwięcej, a siarczynów używa się tylko w minimalnych ilościach. La Stoppa jest jednym z najciekawszych producentów win naturalnych w regionie Emilia Romagna, a więcej przeczytasz o nim w tym wpisie.

Pierwszy rocznik słonecznego Ageno wyprodukowano w roku 2002. Grona, z których powstaje, pochodzą z około 30-letnich krzewów. Winifikacja w skrócie: 4 miesiące maceracji ze skórkami, spontaniczna fermentacja na naturalnych drożdżach, dojrzewanie w zbiornikach stalowych i betonowych oraz przez pewien czas w butelce, butelkowane bez filtracji. Wino ma piękny pomarańczowo-bursztynowy kolor (ramato) i niesamowicie bogaty aromat. Intensywny bukiet utkany jest z nut herbacianych, kwiatowych, dojrzałych brzoskwiń, moreli, słodkich gruszek, orzechów i przypraw. W smaku pełne, złożone, otulające, długie i pikantne, dobrze zrównoważone świeżością. Wyraźne taniny o gładkiej strukturze i znakomita kwasowość. Doskonałe do wypicia teraz (solo lub nie) albo za dekadę. Najlepiej zrobić jedno i drugie.

Nazwa: La Stoppa Ageno 2018
Kraj: Włochy
Region: Emilia Romagna IGP
Rodzaj: białe, wytrawne, Triple A*
Szczep: 100% Malvasia di Candia Aromatica
Moc: 13%
Produkcja: 23 800 butelek

*Zgodnie z trendem Triple A, ukształtowanym około 2001 roku, by uzyskać wspaniałe wina, producenci powinni spełnić trzy podstawowe warunki, które można podsumować jako 3 x A: Agricoltori, Artigiani e Artisti (Agricoltori/rolnicy – czyste naturalne uprawy dają zdrowe i wysokiej jakości grona, Artigiani/rzemieślnicy – stosowanie tradycyjnych metod w procesie produkcyjnym nie wypacza pierwotnej struktury winogron ani charakteru wina jako finalnego produktu, Artisti/artyści – artystyczna wrażliwość producenta daje życie wyjątkowym winom, które najpełniej wyrażają charakterystyczne cechy terroir, czyli ziemi i winorośli).

La Stoppa Ageno 2018 Emilia Bianco IGT

La Stoppa Ageno 2018 Emilia Bianco IGT

La Stoppa Ageno 2018 Emilia Bianco IGT