La Stoppa Camporomano 2011.

La Stoppa Camporomano 2011

La Stoppa Camporomano 2011

La Stoppa Camporomano 2011

Elena Pantaleoni z położonej na południe od Mediolanu winiarni La Stoppa to jeden z najciekawszych producentów win naturalnych w regionie Emilia Romagna, o którym więcej przeczytasz w tym wpisie. Jej Camporomano to wspaniała Barbera, której pierwszy rocznik trafił na rynek w 1990 roku. Przed rocznikiem 2011 wino etykietowano jako Barbera della Stoppa, a teraz nosi ono nazwę winnicy, z której pochodzą grona. Barbera dobrze dojrzewa na gorących, zalanych słońcem wzgórzach Val Trebbia, dając wino, które z czasem (i wiekiem) pięknie zyskuje na jakości dzięki świeżej i żywej kwasowości. Czystą Barberę La Stoppa produkuje tylko wtedy, gdy pozwala na to jakość surowca i wielkość zbiorów. 

Camporomano powstaje z owoców z certyfikowanych organicznych upraw, wolnych od rolniczej chemii (brak nawozów, środków chwastobójczych czy pestycydów). Winorośle w wieku od 20 do 45 lat rosną na zboczu o ciężkiej gliniastej glebie bogatej w żelazo, w rzędach poprzerastanych dziką roślinnością. Winifikacja: owoce zbierane są ręcznie, odszypułkowane i delikatnie miażdżone, 40-dniowa maceracja na skórkach w zbiornikach ze stali nierdzewnej i cementu, spontaniczna fermentacja z użyciem rodzimych drożdży, dojrzewanie mieszane w używanych barriques z francuskiego dębu i dużych 40-hektolitrowych drewnianych zbiornikach z dębu slawońskiego, a następnie długie, co najmniej 2, 3-letnie leżakowanie w butelce przed wprowadzeniem na rynek. Butelkowane bez filtracji i z minimalnym dodatkiem siarczynów. Co w kieliszku? Wspaniałe, strukturalne, intensywne wino o pluszowych otulających taninach i świetnej super soczystej kwasowości. Skoncentrowane, napięte, niezwykle pijalne, o długim i trwałym posmaku. Mamy tu między innymi rodzynki, suszoną wiśnię, balsamico, leśną ściółkę, nuty cedrowe, kawowe i ziemiste. Wino znika z kieliszka tak łatwo i niepostrzeżenie, że przy kolejnym roczniku rozsądniej będzie zamówić magnum 🙂 Znakomite, pięknie rozwinięte! Trzeba zdekantować co najmniej na 2-3 godziny przed degustacją, ma sporo osadu.

Nazwa: La Stoppa Camporomano 2011
Kraj: Włochy
Region: Emilia Romagna
Rodzaj: czerwone, wytrawne, Triple A*
Szczep: 100% Barbera
Moc: 15,5%
Produkcja: 19 900 butelek 750 ml, 50 magnum, 25 double magnum
Wino kupiliśmy we Włoszech

*Zgodnie z trendem Triple A, ukształtowanym około 2001 roku, by uzyskać wspaniałe wina, producenci powinni spełnić trzy podstawowe warunki, które można podsumować jako 3 x A: Agricoltori, Artigiani e Artisti (Agricoltori/rolnicy – czyste naturalne uprawy dają zdrowe i wysokiej jakości grona, Artigiani/rzemieślnicy – stosowanie tradycyjnych metod w procesie produkcyjnym nie wypacza pierwotnej struktury winogron ani charakteru wina jako finalnego produktu, Artisti/artyści – artystyczna wrażliwość producenta daje życie wyjątkowym winom, które najpełniej wyrażają charakterystyczne cechy terroir, czyli ziemi i winorośli).

La Stoppa Camporomano 2011

La Stoppa Camporomano 2011

La Stoppa Camporomano 2011