Gofry pomarańczowe z kumkwatem.

Gofry pomarańczowe

Jak zrobić najlepsze gofry pomarańczowe? Dodać do ciasta zmiksowane pomarańcze! Gofry pomarańczowe na musie z czerwonych pomarańczy są tak aromatyczne i pyszne, że brak słów, a podsmażony kumkwat z pistacjami i miodem pięknie dopełnia dzieła. Kumkwat świetnie nadaje się między innymi do smażenia, ponieważ nie puszcza soku, szybko mięknie i ładnie się rumieni. Nie jest bardzo słodki, dzięki czemu doskonale smakuje z miodem. Dla przełamania smaku dodaję trochę płatków ostrej chili i czerwony pieprz.

Kumkwat

Kumkwat to mini cytrus o chińskim rodowodzie, który świetnie przyjął się między innymi na Sardynii, Sycylii i w południowej Hiszpanii. Do Europy sprowadzono go w połowie XIX wieku. Drzewo kumkwatu jest niewielkich rozmiarów, zwykle nie przekracza trzech metrów wysokości, kwitnie wiosną i owocuje w okresie od lutego do kwietnia. Jego owoce wielkością i kształtem przypominają pomidorki koktajlowe. Kumkwat ma pomarańczową cienką skórkę, która jest jadalna. Smakuje jak pomarańcza z kwaskowatą nutą – miąższ jest soczysty i kwaskowaty, a skórka nadaje mu słodyczy. Jemy go w całości, ze skórką, pycha!

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem – SKŁADNIKI na 7 sztuk:

Na gofry

  • 200 g mąki owsianej bezglutenowej (Elovena)
  • 200 ml wody mineralnej gazowanej
  • 4 małe czerwone pomarańcze, okrojone ze skórki i albedo
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka (zielononóżka)
  • 70 g ghee / masła klarowanego roztopionego na patelni
  • olej do natłuszczenia gofrownicy

Na duszony kumkwat

  • ok. 250 g kumkwatu (z organicznych sycylijskich upraw)
  • trochę ghee lub masła
  • 3-4 łyżeczki miodu dobrej jakości (u mnie: kasztanowy od Amodeo Carlo)
  • garść pistacji, posiekanych
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • szczypta płatków ostrej chili
  • mała garść listków mięty

Gofry pomarańczowe z kumkwatem – PRZEPIS:

  1. W misce wymieszaj mąkę owsianą (bez przesiewania) i proszek do pieczenia. Na patelni rozpuść ghee lub masło.
  2. W drugiej misce wymieszaj jajka z wodą gazowaną.
  3. Do miski z suchymi składnikami dodaj masę z jajek i roztopione ghee/masło. Wymieszaj tylko do połączenia składników. Odstaw.
  4. Pomarańcze okrojone ze skórki i albedo zmiksuj w blenderze na gładko. Używam miksującego dosłownie wszystko blendera molekularnego Ronic Zyle Led II.
  5. Zmiksowane pomarańcze dodawaj partiami do ciasta na gofry, mieszając. Dodaj tyle, by uzyskać ciasto o odpowiedniej gęstości – dość płynne, ale gęste (jak na zdjęciu). Jeżeli zostanie Ci trochę zmiksowanych pomarańczy, odstaw je – mus może się przydać, gdy w trakcie smażenia gofrów ciasto będzie gęstnieć – wystarczy dolać wtedy trochę musu z pomarańczy i wymieszać.
  6. Nagrzej gofrownicę. Natłuść płyty grzejne odrobiną oleju, po czym przy pomocy dużej łyżki nałóż porcje ciasta na środek każdej kratki. Łyżką rozprowadź ciasto po powierzchni kratki. Zamknij pokrywę gofrownicy. Piecz, aż gofry ładnie się zrumienią. W przypadku mojej gofrownicy pieczenie trwa około 11 – 12 minut.
  7. W czasie, gdy pieką się gofry, przygotuj kumkwaty: sparz je (przelej wrzątkiem), pokrój na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości). Podsmaż je na odrobinie ghee/masła do momentu, aż zmiękną i zaczną się rumienić.
  8. Zdejmij patelnię z ognia, odczekaj chwilę i dodaj 3-4 łyżeczki miodu, posiekane pistacje, roztarty w dłoniach czerwony pieprz oraz płatki chili. Wymieszaj i odstaw, aż wszystkie gofry będą gotowe.
  9. Gofry podaj z kumkwatem i miętą.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem

Gofry pomarańczowe z kumkwatem