Far Breton z airfryera – na szybko.

Kremowy Far Breton z airfryera dla tych, którzy lubią śniadania deserowe (na szybko). Ciasto robisz dzień wcześniej, wstawiasz na noc do lodówki, a rano wystarczy tylko 20 minut pieczenia w airfryerze bez potrzeby rozgrzewania piekarnika!

Far to bretońskie określenie flana, czyli słodkiego mleczno-jajecznego deseru z ciasta, które do złudzenia przypomina ciasto na inne pokrewne desery, takie jak flaugnarde czy clafoutis. W Bretanii klasycznym dodatkiem do Far Breton są suszone śliwki uprzednio namoczone w armaniaku (smakują mistrzowsko), które niekiedy bywają zastępowane przez Francuzów rodzynkami. Piekłem już Far Breton ze śliwkami, suszonymi gruszkamimorelami i rodzynkami, więc dziś wersja z suszonym ananasem, choć tak naprawdę równie dobrze można upiec czyste ciasto (bez owoców), a bakalie dodać dopiero na końcu, posypując nimi deser i na przykład polewając go miodem.

Uwagi: 

  • Świeżo zmiksowane ciasto na Far Breton jest płynne jak mleko – tak ma być. Pod wpływem chłodzenia w lodówce wyraźnie gęstnieje.
  • Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, zalej owoce wrzątkiem, przykryj i odstaw na noc.

Airfryer Wartmann to nowy najlepszy przyjaciel domowego kucharza. Używam go niemal codziennie. Perfekcyjnie piecze ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie. Co jeszcze robi airfryer? Gotuje jajka, na miękko albo na twardo – jak chcesz!

Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze Wartmann pokryte jest nieprzywierającą ceramiczną powłoką, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie), a dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200ºC. Więcej przepisów na dania z airfryera znajdziesz tutaj.

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera – SKŁADNIKI na 2 duże porcje (pieczone w airfryerze pojedynczo):

Na dwa żaroodporne naczynia o wymiarach 17 x 17 cm

  • (opcjonalnie) kilka plasterków suszonego ananasa lub dowolnych innych suszonych owoców
  • 100 ml armaniaku lub innego mocnego alkoholu (może być koniak, brandy, whisky, calvados, wódka, ciemny rum albo – jak u mnie – śliwowica)
  • 500 ml świeżego mleka 2% lub tłustszego (nie UHT!)
  • 2 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 2 żółtka (zerówki, wolny wybieg)
  • 100 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie)
  • 60 g roztopionego ghee/masła (może być solone lub niesolone, Bretończycy często używają solonego, co daje fajny efekt)
  • ⅛ łyżeczki soli Maldon
  • 90 g mąki owsianej bezglutenowej (lub dowolnej innej)
  • ghee/masło do natłuszczenia naczynia, w którym będzie się piekł Far Breton

Far Breton z airfryera – PRZEPIS:

  1. Do małego rondla dodaj suszone owoce i śliwowicę (lub inny alkohol). Podgrzewaj na średnim ogniu, kilkakrotnie mieszając, do momentu, aż owoce wchłoną cały płyn. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Najwygodniej jest przygotować owoce dzień wcześniej (np. wieczorem) i odstawić do rana w temperaturze pokojowej.
  2. Przygotuj ciasto: mleko, jajka, żółtka, erytrytol (lub cukier), roztopione masło (lekko ostudzone), sól i mąkę dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Używam super cichego blendera Magimix, o którym więcej przeczytasz TUTAJ. Świeżo zmiksowane ciasto na Far Breton jest płynne jak mleko – tak ma być. Pod wpływem chłodzenia w lodówce wyraźnie zgęstnieje.
  3. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej cztery godziny, a najlepiej na całą noc (ciasto przygotowuję zawsze dzień wcześniej, może stać w lodówce nawet przez dwa dni przed pieczeniem).
  4. Natłuść masłem dno i boki naczynia do zapiekania (nie używaj form z wyjmowanym dnem – ciasto będzie przeciekać). Na dnie naczynia ułóż nasączone wcześniej suszone owoce.
  5. Wymieszaj schłodzone ciasto, po czym zalej nim owoce. Wstaw naczynie do koszyka airfryera i piecz ok. 20-22 minut w temperaturze 175ºC, aż wierzch ładnie się zrumieni.
  6. Far Breton świetnie się przechowuje: możesz upiec go nawet 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Po wyjęciu z lodówki, pozostaw deser w temperaturze pokojowej, najlepiej przez około godzinę.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera

Far Breton z airfryera