Sernik z airfryera.

Frajerski sernik z airfryera, czyli z beztłuszczowej frytkownicy, która przez ostatnie dwa lata dorównała popularnością czajnikowi elektrycznemu, to prawdopodobnie najszybszy sernik świata – żeby go upiec, nie potrzebujesz nawet piekarnika. Wszystkie składniki sernika mieszam, po czym przelewam masę do tortownicy, wstawiam do airfryera, piekę, i gotowe! Celowo dodaję zdjęcie użytych produktów – to nie cross marketing, a tylko pełna informacja, z czego konkretnie upiekłem sernik widoczny na zdjęciach. Jeżeli chodzi o słodzidło, możesz dodać cukier kokosowy albo cukier puder. Sposób przygotowania ciasta nawiązuje do przepisu na baskijski spalony sernik, a konstrukcja i sposób działania airfryera sprawiają, że sernik jest mocno spieczony od góry, natomiast jego boki pozostają jasne. Gotowy sernik jest niesamowicie kremowy i delikatny.

Używam tortownicy o średnicy 20 cm, która idealnie mieści się w koszyku mojego airfryera marki Wartmann„Frajer” to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, w którym błyskawicznie i bez tłuszczu upieczesz nie tylko ziemniaki pokrojone w kostkę i frytki, ale również dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlet, owoce, rybę, mięso, a nawet sernik, ciasto orzechowetartę, farinatę, chlebowy placek lub owsiankę na śniadanie – bez potrzeby rozgrzewania całego piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). A dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer, to 200 stopni C.

Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera – SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 20 cm:

  • 1 kg twarogu śmietankowego o zawartości 10% (jak u mnie) albo 18% tłuszczu
  • 200 g śmietany o zawartości 18% tłuszczu
  • 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
  • 80 g cukru pudru albo cukru kokosowego (jeżeli wolisz, możesz dodać więcej)
  • 100 g mąki ryżowej
  • trochę masła do natłuszczenia tortownicy

Sernik z airfryera – PRZEPIS:

  1. Przygotuj tortownicę: natłuść wnętrze (dno i boki), po czym starannie wyłóż papierem do pieczenia. Natłuszczenie tortownicy w środku sprawia, że papier idealnie do niej przywiera, masło działa jak klej. Wygładzone i przyklejone do natłuszczonej masłem tortownicy zagniecenia papieru wokół wewnętrznej strony obręczy tylko dodają gotowemu sernikowi rustykalnego charakteru. Odstaw.
  2. Przygotuj masę na sernik: wszystkie składniki wymieszaj w mikserze, aż dobrze się połączą (używam KA, 2 poziom obrotów – zajmuje to ok. 2 minuty). Możesz użyć również miksera ręcznego albo ubić wszystko ręcznie w misce. Gotowa masa na sernik powinna być idealnie gładka, bez grudek.
  3. Przelej masę do tortownicy, wstaw tortownicę do koszyka airfryera i piecz sernik 25 minut w temperaturze 180 stopni C, po czym 15 minut w temperaturze 140 stopni C. Upieczony sernik odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera

Sernik z airfryera